Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye emléktáblája

13.12.1938 Magyar Országos Tudósító: “A pestvármegyei kisgyűlés tárgysorozatának tárgyalása során érdekes inditványt fogadtak el, amelyet dr. Pálházy Endre főjegyző terjesztett elő. Pest vármegye emléktáblát fog elhelyezni Fülek városában annak emlékére, hogy a török hódoltság alatt a megye Fülek várában tartotta közgyűlését. Ugyancsak emléktáblával örökítik meg a pesti vármegyeházának falán a Felvidék visszacsatolását. A Füleken elhelyezendő emléktábla szövegét egykori archaisztikus írással készítik el.”

1939. június 11-én Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye (1876 és 1950 között állt fenn) márvány alapra helyezett bronz domborművet leplezett le a torony hátsó falán a következő szöveggel: Őseinknek valál hajdan menedéke, áldott legyen s szent előttünk emléke. Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye közönsége 1938. Az emléktáblában a második világháború végén vandálok tettek kárt. A helyiek 2005-ben újították fel és helyezték el a Bebek-torony falának külső oldalán.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címVáralja utca - Podhracká
Készíttető nevePest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye közönsége
LétrehozóKocsis A. (vélhetően Kocsis András, szobrász)
FeliratŐseinknek valál hajdan menedéke, / áldott legyen s szent előttünk emléke / Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye közönsége / 1938. // Kocsis A. // 1938 / 918
Gondozását felügyeliFüleki Vármúzeum
fulek-pest-varmegye-emlektablaja (2)