Az 1848-49-es Szabadságharc Füleki résztvevőinek emlékműve

Az 1848-49-es Szabadságharc Füleki résztvevőinek emlékművét 2008. október 6-án adták át ünnepélyes keretek között. Az emlékművet, melyet a Koháry Polgári Társulás állított, Csáky Pál, az MKP országos elnöke leplezte le. Az ünnepség alatt a Felvidéki Lovas Bandérium állt díszőrséget.
A fülekiek saját honvédeiken kívül emlékeztek a szabadságharc pozsonyi mártírjaira és az aradi vértanúkra is. Ünnepi beszédet mondott Erdős Vince, az emlékmű felállításának ötletgazdája, és Csáky Pál, az MKP országos elnöke. Az emlékmű felállításához szükséges pénzeszközöket részben pályázatok (Illyés Közalapítvány, Szülőföld Alap) útján, részben közadakozásból biztosította a Koháry Polgári Társulás.
Estefán László, a Koháry Polgári Társulás elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki adományával vagy részvételével a kivitelezésben segítette az emlékmű létrejöttét. Csáky Pál ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarság megmaradásának feltétele az, hogy magyarságunkat felvállaljuk, vállalni tudjuk. A kegyelet és a megemlékezés koszorúit Csáky Pál az MKP országos elnöksége nevében, Csúsz Péter az MKP Losonci Járási Elnökség nevében helyezték el a frissen leleplezett és a ferences rendi atya által megszentelt emlékművön. Az emlékművet megkoszorúzták: az MKP Füleki Helyi Szervezete, a CSEMADOK Füleki Alapszervezete, a Koháry Polgári Társulás és a Felvidéki Lovas Bandérium képviselői.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címa Hősök terén, a parkban található
Készítés időpontja2007 – 2008
Készíttető neveközadakozásból, Koháry Polgári Társulás
Felirat1848 – 1849 // KÉTSZERY ALAJOS / KOLLÁTI FERENCZ / KOÓS ANDRÁS / KOVÁCS FERENC / KOVÁCS GYÖRGY / KOVÁCS ISTVÁN / KOVÁCS JÁNOS / KOVÁCS MIKLÓS / KOVNICZ KÁROLY / KRAMOLÍNYI FERENC / LAKATOS MÁTYÁS / LAMI ISTVÁN // ADAMECZ GYÖRGY / ÁRVAI GYÖRGY / BALOG JÁNOS / BOGDÁN ANTAL / CZILIK JÁNOS / DÁNIEL JÁNOS / DÁNIEL MIHÁHY / DÓSA JÓZSEF / FÁBRY GYÖRGY / GÁSPÁR FERENC / GÁSPÁR JÁNOS / GECSE JÓZSEF / GYETVAI GYÖRGY / GYETVAI JÁNOS / HORVÁTH ANTAL / HOVANEC MIHÁLY // LAURENCSIK IMRE / MELICHER ANTAL / NAGY JÓZSEF / OLÁH FERENC / OZDINI JÁNOS / PALÁNKAI MENYHÉRT / PLATTHY ANTAL / SARKADI ANDRÁS / SOLYMOSI MÁTYÁS / SZALAI PÁL / SZŐKE JÁNOS / SZTRONGA ANTAL / TELEK FERENC / TÓTH ISTVÁN / TÓTH MIHÁLY / VAS JÁNOS // KÖZADAKOZÁSBOL ÉPÍTTETTE / A KOHÁRY POLGÁRI TÁRSULÁS / 2007 – 2008
fulek-1848-as-emlekmu (2)
fulek-1848-as-emlekmu (3)