Berchtold-kastély

Berchtold-kastély

A kastélyépület a 18. század végén épült mint a Berchtold család székhelye, akik Tirolból települtek Fülekre. Napjainkban a gimnáziumnak ad helyet. A kastély később a Stephany és a Herold családok tulajdonába került. 1945 után a járási hivatal épülete lett, és építészeti iskolaként is működött. A gyakori átépítések miatt a kastély eredeti barokk jellegét részben elveszítette. A földszinten látható az eredeti barokk boltozat és fából faragott díszítés. A kastélyhoz tartozó parkot valamikor kerítéssel övezték, melyben szabadon éltek a szarvasok és őzek. A tavacska vizében hattyúk úszkáltak. A park 8,2 ha-on terül el, és 16 értékes, rendkívül különleges, idegen országokból származó fásszárú növények találhatók itt, és egy kisállatkert várja benne a látogatókat.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címHősök tere 657. - Námestie padlých hrdinov 657.