Miskolczi Bodnár Mihály eméktáblája

Miskolczi Bodnár Mihály (Fülek, 1627. – Theate, 1675. máj. 19.) ref. lelkész. Tanult Sárospatakon, ahol 1647 végén subscribált és 1650 augusztusától seniorságot viselt, de még ebben az évben Olaszliszkára ment rektornak. A külföldet is fölkeresvén, 1652. júl. 27-én Leidenben, aug. 6-án Groningenben, okt. 4-én Franekerben írta be nevét az egyetemi hallgatók sorába. Hazájába alighanem már 1653-ban visszatért, s nemsokára lelkésszé választatott Fülekre.
1674 tavaszán a pozsonyi rendkívüli törvényszék elé idézték. Itt elítéltetvén, gályákra hurcoltatása közben áldozata lett a leggyalázatosabb kínzásoknak.
– Irodalmi téren is dolgozott. – Műve: Drága kenet… (Gyászbeszéd Hanvai Ferenc felett). (Kassa, 1669.) Respondensi tisztet vitt a „De primogenitura Christi” (1653.) tartott vitán.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címa református templomban
Készíttető nevereformátus egyházközség
Létrehozóönkéntesek, Ulman István, Baffy Lajos és társaik, fafaragók
Felirat"Ha pedig semmi vétkem nem lévén, / mégis megbüntetnek, / én arról nem tehetek. / Miskolczi Bodnár Mihály / 1629 - 1675
fulek-reformatus-templom-miskolci-2
fulek-reformatus-templom-miskolci-3