Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 16.

Gróf II. Koháry István mellszobra

Gróf II. Koháry István mellszobra

II. Koháry István gróf bronz mellszobrát a XXIX. Palóc Napok alatt leplezték le 2019. augusztus 16-án. A szoborállítás ötletgazdája és fő szervezője a helyi Koháry Polgári Társulás volt. Amint azt Estefán László elnök elmondta, az ötlet egy két évvel ezelőtti taggyűlésen vetődött fel. „A diszkusszió során Erdős Vince elnökségi tag hozta fel, hogy van ugyan Koháry terünk a templom előtt, de hiányzik róla a gróf szobra, és hogy a Koháry PT lehetne a kezdeményezője az ottani elhelyezésének“ ‒ pontosította az elnök, hozzáfűzve, hogy a gyűlésen ezt a tervet máris megszavazták. Mivel a társulás nem rendelkezett elégséges anyagi fedezettel, közadományok gyűjtése mellett döntöttek, és regisztrálták magukat a jövedelemadó 2%-ának fogadói közé is. A gyűjtés 2017 júliusától egészen 2019 februárjáig tartott. A tagok eredetileg Koháry életnagyságú bronz szobrát szerették volna a téren felállítani. „Az árajánlatok szerint azonban az 20 ezertől 60 ezerig terjedő összegbe került volna, mégpedig a beton alapot, gránit talpazatot és egyebeket érintő további költségek nélkül. Nyilvánvaló volt, hogy annyi pénzt nem sikerül szereznünk“ ‒ magyarázta Estefán László, hozzátéve, hogy a gróf iránti tiszteletadás gondolatáról lemondani nem akartak, ezért kompromisszumos megoldáshoz folyamodtak, mellszobor formájában. „Fényképet mutattunk a tagoknak a magyarországi Lantos Györgyi szobrászművész Koháry domborművéről. Tetszett nekik a dombormű kivitelezése, ezért kapcsolatba léptünk a szobrásznővel.“ A projekt megvalósításából a társulás valamennyi tagja kivette a részét, ami több mint 60 embert jelent, akik az adománygyűjtésben segédkeztek. „Segítettek olyanok is, akik nem tartoznak a tagjaink közé, de hozzájárultak az adománygyűjtéshez vagy e célból nekünk adták az adójuk 2%-át. Mindenkinek hálásak vagyunk“ ‒ fűzte hozzá. Az ajándékkártyák árusításából és a közadományozásból több mint 1800 eurót sikerült összegyűjteni. A mellszobor 4100 euróba került, a hiányzó összeget ezért a társulásnak saját pénzéből kellett hozzáfizetnie. A megközelítőleg 1800 euróba kerülő gránit talpazatot az önkormányzat finanszírozta. „A további költségeket, mint a beton alapot, tereprendezést, illetve a talpazat szállítását a társulás a saját forrásaiból térítette“ ‒ tette még hozzá. Estefán László szerint a mellszobor a társulás utolsó megvalósított kezdeményezése, amely emlékezteti majd az utókort a tevékenységére. „Tekintettel arra, hogy a tagságunk kiöregedett, és sokan már az érdeklődésük ellenére nem tudnak fizikailag bekapcsolódni az aktivitásainkba, ugyanakkor a fiatal generáció pedig nem mutat érdeklődést, úgy döntöttünk, hogy az év végével befejezzük a Koháry PT tevékenységét“ ‒ zárta szavait.
II. Koháry István 1649. március 11-én született és 1731. március 29-én hunyt el. Költőként, tábornagyként, országbíróként és az utolsó füleki várkapitányként is ismert. 15 éves volt, amikor az édesapja csatában vesztette életét, így nagyon fiatalon az apja örökébe lépett. Élete során rendíthetetlenül támogatta a Habsburgokat és a katolikus megújulást, a törökellenes harcok rettegett hadvezére volt, és jelentős befolyással volt Fülek életére is. Támogatta a tudományok és a művelődés fejlődését, és ő építtette a város mai katolikus templomát is.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésFülek [Fiľakovo]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.269483, 19.823382
Pontos helyszín, címa Koháry téren, a katolikus templom előtt
Készítés időpontja2019
Készíttető neveközadakozásból a Koháry Polgári Társulás és az önkormányzat
LétrehozóLantos Györgyi, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratGróf / II. Koháry István / várkapitány és országbíró
Gondozását felügyeliönkormányzat, Koháry Polgári Társulás
Forrásinformációkhttps://ma7.sk/tajaink/szobrot-kapott-ii-kohary-istvan-fuleken *** https://www.bumm.sk/regio/2019/08/24/mellszobrot-allitottak-ii-kohary-istvan-grofnak-fuleken
Rövid URL
ID31784
Módosítás dátuma2020. szeptember 20.
fulek-2-kohary-istvan-szobra (2)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (3)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (4)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (6)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (8)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (9)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (12)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (13)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (14)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (15)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (16)
fulek-2-kohary-istvan-szobra (17)

Hibát talált?

Üzenőfal