Fülek református temploma

Füleken valamikor régen volt református gyülekezet, az idők folyamán templomostól együtt eltűnt.
A ma itt élő reformátusok úgy gondolták, hogy szükségük van egy gyülekezeti helyre. Szép példája az összefogásnak a XVI.-XVII.századi protestáns hagyományok újjászületése, a 2002. november 10-én felszentelt új református templom.
Minden közadakozásból, közös munkával készült. A Bellényből a majdnem összedőlt református templom tégláit 30 kamion hozta át Fülekre. Itt darabonként letisztították, így használták fel. A templom harangja is a régi bellényi templomból való.
A padokat krasznahorkai mesterek faragták, ott kivágott fából. A szószék belső falán a következő szöveg olvasható: “Faragta jószívvel 2002 őszén a füleki református gyülekezet megbízásából Ulman István, Baffy Lajos és társaik.”
A másik egy számunkra is fontos üzenet, – Tamási Áron gondolatának egy szabad változata – amely szintén a szószék belső részére van faragva: A madárnak szárnya van és szabadsága, nekünk szülőföldünk és sok tennivalónk.
Az templom felszentelésén tartott ünnepi istentiszteleten a Gömöri Református Egyházmegye csaknem teljes lelkészi kara megjelent. Sokan ez ünnepi alkalom miatt látogattak haza. Az ünnepség kezdetén a losonci női kar, a füleki férfikórus és női énekkar együttesen énekelte a több mint négyszáz fős ünneplő közönséggel a Szózatot és a reformátusság himnuszának tartott 90. zsoltárt. Benko Pál gondnok köszöntő szavai után Erdélyi Géza református püspök áldotta meg a templomot, és adta át a híveknek. Az ünnepi istentiszteleten a katolikus és evangélikus egyház helyi képviselői is részt vettek. Miklós István esperes ünnepi prédikációjában minden adakozónak, segítőnek, minden jó szándékú támogatónak megköszönte a segítséget, külön kiemelve Orbán Viktor volt magyar miniszterelnöknek és Németh Zsolt volt államtitkárnak a templomépítésben vállalt szerepét. A város képviseletében jelen volt Fejes Lajos polgármester és a városi hivatal alkalmazottainak nagy része. A város az elmúlt évben anyagiakkal, munkaerővel és gépekkel is hozzájárult a füleki reformátusság új templomának építéséhez.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címNálepka kapitány utca 1880. - Kpt. Nálepku 1880.
Készíttető nevereformátus gyülekezet
Létrehozóönkéntesek, Ulman István, Baffy Lajos és társaik, fafaragók
FeliratFaragta jószívvel 2002 őszén a füleki református gyülekezet megbízásából Ulman István, Baffy Lajos és társaik. // "A madárnak szárnya van és szabadsága, nekünk szülőföldünk és sok tennivalónk." // "Ha pedig semmi vétkem nem lévén, / mégis megbüntetnek, / én arról nem tehetek. / Miskolczi Bodnár Mihály / 1629 - 1675 // Fülek 2002. XI. 10, / Bellény 1997. X. 31. // "Nézz nyitott szemmel / erre a házra éjjel és nappal!" 1. Kir 8.29. / Isten dicsőségére, hitünk megélésére emeltük e szent hajlé- / kot, hogy közösségben boruljunk le Ő előtte hálával szí- / vünkben, áldva és magasztalva az Ő szent nevét, mi / füleki magyar reformátusok. / Épült Isten kegyelméből 1998 - 2020 között / Nt. Miklós István lelkipásztor szolgálati idején / Benko Pál és Gáspár Tibor gondnoksága / alatt. / Soli Deo Glória! // A FÜLEKI REFORMÁTUS TEMPLOM / ALAPKÖVE / 1998. 3. 15.
Gondozását felügyelireformátus egyház
fulek-reformatus-templom (2)