Füleki első világháborús emlékmű

Füleken a Hősök terén áll az az első világháború füleki áldozatainak emlékét őrző emlékoszlop, melyet 1928-ban készíttetett a füleki városközösség.
Az emlékmű ünnepélyes leleplezésére 1928. szeptember 30-án került sor és a füleki ferences zárdafőnök szentelte fel.
Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából az emlékmű felújítását a hagyományőrző Koháry Polgári Társulás kezdeményezte. Aláalapozással megerősítették az emlékmű talapzatát, kijavították az emlékoszlop oldalán elhelyezett fehérmárvány domborművet, letisztították a márvány emlékoszlopot és a betűvésést.
Estefán László, a Koháry Polgári Társulás elnöke megköszönte a szervezeteknek és magánszemélyeknek a felújítás alatt nyújtott javarészt térítésmentes segítséget. Ünnepi beszédet Erdős Vince, a Koháry Polgári Társulás alelnöke mondott. A felújított emlékművet Zsóka János káplán szentelte újra. Közreműködött Mázik István. Az ünnepség végén politikai pártok és civil szervezetek képviselői valamint magánszemélyek rótták le kegyeletüket a világháború áldozatai előtt és elhelyezték koszorúikat, csokraikat a felújított, újraszentelt emlékmű talapzatára.
Ezt követően a városi múzeumban új kiállítást nyitottak „Népeimhez“ – történetek az első világháborúból címmel.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címa Hősök terén, a parkban található
Készítés időpontja'1928. szeptember 30.
Készíttető neveállíttató - Fülek közönsége / fellújító - Koháry Polgári Társulás
Felirat1914 - 1918 / A / világháborúban / elesett hősök / emlékére emelte / Fülek közönsége // Oh ne sajnáld annak / végzetét, / ki a hazáért adta életét. // 1928.IX.30. // 2014 / Fülek Város anyagi támogatásával / felújította a KOHÁRY PT *** Alabán József / Bún Bálint / Brüller József / Botos Kálmán / Botos Endre / Bolyos Miklós / Bari János / Czipczer Károly / Demencs Sándor / Déri István / Forgács Dezső / Ferencz József / Gonda Gyula / Gyetvai János / Jakus Sándor / Jakus Lajos / Jozsa István / Ferenc János / Novodonszky István / Budai Imre *** Kiss József / Klein Bertalan / Klein Rezső / Kovács Dezső / Kavecz Ede / Kovacsik János / Luspai József / Molnár Pál I / Molnár Pál II / Molnár József / Mihály István / Miklós Pál / Mózes Náthán / Ötvös Sándor / Retróczi István / Récsi István / Steiner József / Sarkadi István / Süveg Mihály / Telek Sándor *** Sebestyén József / Solymosi Sándor / Sarkadi Lajos / Szőke István / Sztronga József / Szücsi István / Szücsi László / Szabó Mihály / Torris József / Takács Sándor / Tóth József / Tischler Lajos / Volni József / Vinczur László / Vinczur Lajos / Varga Imre / Zupkó Jenő / Rabussay József / Rabussay János / Ottó Lajos
fulek-1-vilaghaborus-emlekmu (6)
fulek-1-vilaghaborus-emlekmu (2)