Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. február 1.

Füleki izraelita temető

Füleki izraelita temető

A füleki zsidókról a középkorból csak szórványos adatok maradtak fenn, ezek szerint kereskedelemmel foglalkoztak.
Füleken a zsidó hitközséget – Chevra Kadischa Szent Társaság – 1820-ban alapították. Az eredeti lakosok között olyan jellemző nevűek voltak mint: Lázár, Kohn, Büchler, Lemberger, Kaufmann, Fischer, Mintz és Boger. Az ortodox zsidó egyház anyakönyvét 1867-től vezették, az előző korszakból a füleki zsidók létszámáról a losonci anyakönyvekből lehet adatokat szerezni. A fennmaradt adatok szerint 1861-ben Füleken 75 zsidó élt, 1887-ben 165-en voltak, 1900-ban százhetvenöten. 1938-tól a városban megtiltották a zsidók letelepedését. 1944-ben elvitték őket a losonci gettóba és onnan koncentrációs táborokba hurcolták őket. A holokausztot nagyon kevesen élték túl közülük.
A zsinagóga – amelyet 1873-74-ben építettek Büchler Adolf Áron tervei szerint – ma már nem létezik.
A volt zsinagóga helyén 2013-ban az Ausztráliában, Sydneyben élő Lőwy család anyagi támogatásával emlékoszlopot állítottak és lepleztek le a füleki elveszett zsidó közösség emlékére.
A füleki zsidók 1820-ban engedélyt kaptak zsidó temető létesítésére a Sávolyi úton. A temető a város szélén található, a lakott terület határánál. Néhány évvel ezelőtt a temetőt felújították – szintén az Ausztráliában élő Lőwy család anyagi támogatásával -, a bejárattól egészen a sírokig kőburkolatú út vezet. A sírok kronológiai sorrendben helyezkednek el.
A temetőt jelenleg nem használják. A különböző korokból származó sírok alakjuk és anyaguk alapján különböztethetők meg. Héber feliratúak. A jelenleg látható első síremlékek valószínűleg a XIX. század második feléből származnak. Ezek a korai sírkövek egyszerűbbek mint az utánuk következők (fiatalabb), felső részük általában félköríves vagy timpanonos. Külön csoportot alkotnak a klasszicista vésetű és timpanonosan zárt sírkövek, amelyek valószínűleg a XIX. század végén készültek. A sírok harmadik legnagyobb csoportját, amely láthatóan elkülönített a többitől, a XX. századból származó sírkövek alkotják. Ezek obeliszkhez hasonló stílusban készültek. Felirataik és szimbólumrendszereik a hagyományokat követik. A sírkövekbe vésett ábrák (rajzok) üzenetek, amelyek részei a zsidó jeleknek, az elhunytakról tájékoztatnak. A sírokon természeti figurális jelek nincsenek. Azonban helyenként tipikus szimbólumokat – kancsó, fűzfa – figyelhetünk meg.
A motívumok és alakzatok szempontja szerint a füleki zsidó temetőt az észak-magyarországi zsidó temetők közé sorolhatjuk.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésFülek [Fiľakovo]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.278570, 19.831210
Pontos helyszín, címSávolyi út - Šavoľská cesta
Készítés időpontja1820
Készíttető neveismeretlen
Létrehozózsidó hitközség
Készítés céljának ismert okatemetkezés
Felirat-
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.jewishcemeteryfilakovo.org/indexhu.html
Rövid URL
ID33570
Módosítás dátuma2021. január 4.
fulek-zsido-temeto (2)
fulek-zsido-temeto (3)
fulek-zsido-temeto (5)
fulek-zsido-temeto (7)
fulek-zsido-temeto (8)
fulek-zsido-temeto (14)
fulek-zsido-temeto (15)
fulek-zsido-temeto (16)
fulek-zsido-temeto (17)
fulek-zsido-temeto (19)
fulek-zsido-temeto (20)
fulek-zsido-temeto (21)
fulek-zsido-temeto (22)
fulek-zsido-temeto (24)

Hibát talált?

Üzenőfal