II. Koháry István domborműve a Füleki Vármúzeumban

2017 májusában, a Vármúzeum 10 éves fennállásának alkalmából került sor Túri Török Tibor II. Koháry Istvánnak emléket állító domborművének bemutatására. Az alkalmon megjelent keszthelyi szobrász alkotását a Füleki Vármúzeumnak ajándékozta, ami a Bebek toronyban tekinthető meg.
II. Koháry István 1649. március 11-én született és 1731. március 29-én hunyt el. Költőként, tábornagyként, országbíróként és az utolsó füleki várkapitányként is ismert. 15 éves volt, amikor az édesapja csatában vesztette életét, így nagyon fiatalon az apja örökébe lépett. Élete során rendíthetetlenül támogatta a Habsburgokat és a katolikus megújulást, a törökellenes harcok rettegett hadvezére volt, és jelentős befolyással volt Fülek életére is. Támogatta a tudományok és a művelődés fejlődését, és ő építtette a város mai katolikus templomát is.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címVáralja utca - Podhracká (Füleki Vármúzeum)
LétrehozóTúri Török Tibor, szobrász
FeliratII. Koháry István / A domborművet az alkotó, Túri Török Tibor adományozta / a Füleki Vármúzeumnak.
Gondozását felügyeliFüleki Vármúzeum
fulek-varmuzeum-bebek-kohary (1)