A hajdani füleki várkápolna emlékharangja

A XX. Füleki Várjátékok nyitóeseménye volt 2019. június 15-én a hajdani várkápolna emlékharangjának átadása, aminek alkotója Slíž Róbert.
A vár kápolnájában egykoron egy bronzból készült harang lakott. A tizenhetedik század során, mikor az oszmán hadsereg elfoglalta, magukkal vitték a harangot. Ágyút szerettek volna belőle önteni.
Orbán Balázs A Székelyföld leírása című művében így ír a mikházi katolikus templomról: „Hol a templom szentélye a kolostor északi oldalával egybeesik, a hossz-szentély oldala mellől emelkedik fel a nyolczszögű torony, melyben hiába kerestük azt a hites Fülekinek nevezett régi harangot, melyet a törökök a füleki vár bevételekor ökörszekereken beindítottak volt ágyunak öntendők, de a rossz útak miatt megrekedvén, Toldalagi Miklós, Bálintith Zsigmond s más kath. urak 500 forintért megvevén, a mikházi kolostornak ajándékozták, hol Füleki nevét megtartotta, de ma, fájdalom, már sehol sincsen, mert ujra öntetett.”
A harang egészen a tizenkilencedik századig szolgálta a katolikus híveket, ekkor eltűnt. További létéről nincsenek adatok.
A kápolna sorsáról annyit tudunk, hogy 1682-es ostrom idején semmisült meg a füleki vár jelentős részével egyetemben.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Pontos helyszín, címVáralja utca - Podhracká
Készítés időpontja2019. 5. 15. - a XX. Füleki Várjátékok programpontjaként
Készíttető neveFüleki Vármúzeum
LétrehozóSlíž Róbert, harangöntő
FeliratHarang: 1682 - 2019 / Öntette a Füleki Vármúzeum / a várkápolna harangja emlékére. /Készült Slíž Róbert műhelyében *** Tábla: Ezen a helyen állt a füleki vár kápolnája, melynek harangját - a vár 1682-es bevételét követően /- az elvonuló oszmán seregek ökörszekéren szállították el ágyúnak beönteni. A szekér / a székelyföldi Mikháza környékén a rossz utak miatt elakadt, így a harangot helyi urak 500 / forintért megvásárolták, és a mikházi ferences templomnak ajándékozták. A harang / a templom nyolcszögletű tornyában a 19. század közepéig szolgálta a katolikus híveket. / Az itt álló szimbolikus harang 2019. június 15-én a XX. Füleki Várjátákok során került elhelyezésre.
Gondozását felügyeliFüleki Vármúzeum
fulek-emlekharang (3)