Iglói Immaculata (Szeplőtelen fogantatás) oszlop

Az oszlop a Szeplőtelen Szűz Mária szobrával, az Immaculatával egy műemlék, amely 1724 óta áll a város szívében, a plébániatemplom előtt.
Az iglói Szentháromság-oszlop az egykori lengyel polgármester, Lubomirski Konstantin Teodor támogatásával épült. A gróf az ún. lengyel zálog idején más szepességi városokban is állíttatott hasonló oszlopot, melyek közül a legrégebbi az iglói. Az Immaculatát a lőcsei Friedrich Horn kőfaragó szobrász készítette.
A Szentháromság-szobor korábban többször is felújításra szorult. Az utolsó felújítás 2009-2010 között volt, több mint 110 év után. A felújított Immaculatát áthelyezték, így a város lakói és az idelátogatók is megcsodálhatják a városháza egyik termében. Az oszlopra értelemszerűen egy nemes másolat került.

TelepülésIgló [Spišská Nová Ves]
Pontos helyszín, címVárosház tér - Radničné námestie
Készíttető neveLubomirski Konstantin Teodor, iglói polgármester támogatásával
LétrehozóFriedrich Horn, kőfaragó / Giuseppe Migliorini, kőfaragó (milánói származású, Gánócon kőfejtőt üzemeltető vállalkozó)
Készítés céljának ismert okaMária-tisztelet
FeliratPIA LIBERALITATE / FIDELIUM IGLOVIEN / SIUM IN HONOREM / IMMACULATAE CON / CEPTIONIS B.M.V. / ANNO MDCCCXCVII / EXSTRUCTA. / AVE MARIA GRATIA / PLENA!
iglo-imaculata-szobor (2)
iglo-imaculata-szobor (3)