Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 12.

Honvéd-emlékmű Iglón

Honvéd-emlékmű Iglón

Az 1849-es Téli Hadjárat több csatája zajlott le a történelmi Szepesség területén, amelyek emlékére az utókor több emlékművet emelt. Ezek közül a lőcsei és az iglói honvédemlékműveket (1919. március 16-án) megrongálták, majd megsemmisítették, a szepesszombatit pedig átalakították. Eredeti formájában csak az Iglói és a Branyiszkói csaták hősi halottai tiszteletére emelt síremlékek maradtak meg. Ezeket a síremlékeket néhány évvel ezelőtt a Honismereti Kerékpártúrák résztvevői fedezték fel ismét a külvilágnak.
1849 februárjában az Igló város védelméért vívott csatában elesett 67 honvédet közös sírba temették, és a sír felett elhelyezett hatalmas gránittömbre emléktáblát erősítettek. A síremléket sokáig a felvidéki magyar középiskolások, a Honismereti Mozgó Egyetem résztvevői tartották rendben, majd hozzájuk csatlakoztak utólag Igló város polgárai is, akik a síremléket az elmúlt években példásan rendben is tartják. A folyamatos törődés ellenére a gránitszikláról a 2003-as évben a bronzból készült emléktábla eltűnt. 2009-ben az Iglói csata 160. évfordulóján Köteles László, parlamenti képviselő, a Csemadok általános alelnöke, a Honismereti Mozgó Egyetem főszervezője szorgalmazta, és felvállalta a síremlék helyreállítását és a tábla visszahelyezését. Köteles László, a kassai művészettörténészekkel együttműködve, saját költségén elkészítette az eredeti emléktáblával megtévesztésig hasonló másolatát. Az emléktábla ismételt ünnepélyes felavatására 2010. május 21-én került sor az iglói temetőben, a szepsi és a rozsnyói magyar középiskolák diákjainak jelenlétében. A megemlékezésen Köteles László kiemelte, hogy immáron a jelenlévő fiatal generáció felelőssége, hogy a múltunkat, értékeinket bizonyító emlékek megmaradnak-e eredeti helyükön. Emlékeink így is bizonyítják, hogy történelmünk, kultúránk határai nem azonosak az éppen aktuális etnikai határokkal.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésIgló [Spišská Nová Ves]
Besoroláshelyi
Létezéseltűnt
GPS48.944206, 20.568543
Pontos helyszín, címa templom és a Szepességi Múzeom közti parkban állt
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
Feliratnem ismert
Forrásinformációkhttp://old.mkp.sk/cikkek/latogatoban/2010/05/29/koteles-laszlo-emlektablat-leplezett-le-igloi-temetoben
Rövid URL
ID12849
Módosítás dátuma2016. április 20.
Honvéd-emlékmű Iglón
Honvéd-emlékmű Iglón

Hibát talált?

Üzenőfal