Iglói evangélikus templom

Az 1790-1796 között klasszikus stílusban épült, kereszt alaprajzú evangélikus templom egy ún. tolerancia templom − II. József türelmi rendeletével újra engedélyezte a nem katolikusok szabad vallásgyakorlatát, így azok saját torony és harang nélküli templomokat építhettek.
A templom belsejét Johann Jakob Stunder koppenhágai festő 1797-ből származó alkotása díszíti, mely egy az Olajfák hegyén imádkozó Krisztust ábrázoló oltárkép. Itt található a Krisztus és a szamaritánus nő kút melletti beszélgetését ábrázoló alabástrom dombormű is. A vörösfenyő padokat Thomas Thern asztalosmester készítette 1797-ben. Az orgona 1822-1823 közötti készítése Friedrich Deutschmann bécsi mester nevéhez fűződik. Kitűnő akusztikájának köszönhetően az evangélikus templom a komolyzenei és orgonaversenyek közkedvelt színtere.
A templom kórusán még ma is megtalálható a egykori iglói evangélikus iskola értékes könyvtára, ahol az elmúlt évszázadok illatát a több ezer értékes könyv minden egyes oldalán érezni.

TelepülésIgló [Spišská Nová Ves]
Pontos helyszín, címVárosház tér 1844/8. - Radničné námestie 1844/8.
Készítés időpontja1790-1796 között
Készíttető neveevangélikus egyház
LétrehozóJohann Jakob Stunder, festő / Thomas Thern, asztalosmester / Friedrich Deutschmann, orgonakészítő
FeliratDEO.STATORE. / SACRAM.HANC.AEDEM. / QUAM.DIV:IOSEPHUS II.PRINC.OPT. / A.MDCCLXXXIX.NOVAM.EXTRUI.BENIG.ANNUIT. / GLORIOSISS.AUSPICIIS.LEOPOLDI.II.AVG. / COETUS.AUG.CONF.IGLOV.A.MDCCXC.FELIC.INCHOAVIT. / ANNO.DEMUM.MDCCXCV.FRANCISCI.II.CAESARIS. / AC,REG.APOST.GUBERNATIONE.ET.CLEMENTIA. / PROPRIO AERE.CONDIDIT.PERFECIT.
Gondozását felügyelievangélikus egyház
iglo-evangelikus-templom (2)