Dr. Nosz Gyula sírja

Nosz Gyula (Igló, 1865. május 13. – Székesfehérvár, 1918. szeptember 3.) jogi doktor, ügyvéd és országgyűlési képviselő.
Középiskoláit Iglón, egyetemi tanulmányait Budapesten és külföldön végezte. Azután ügyvédi vizsgát tett, de nemsokára szülővárosa, Igló szolgálatába lépett, amely később polgármesterévé választotta. A belügyminisztériumban mint a kodifikáló bizottság kültagja működött. Országgyűlési képviselővé szabadelvű párti programmal az 1901. évi általános választások alkalmával a szepesszombati kerület választotta meg. A zárszámadási bizottság tagja volt.
53 éves korában, Székesfehérváron hunyt el.
Munkái:
Tanulmány a Gömör- és Szepesmegyék közt létesítendő vasuti összeköttetésről, Bpest, 1898. (Névtelenül).
A közigazgatás egyszerűsítése és a közigazgatási reform. Bpest, 1901.
Országgyűlési beszédei a Naplókban vannak.

TelepülésIgló [Spišská Nová Ves]
Pontos helyszín, címÖreg temető
Készíttető neveNosz család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratDr. Nosz Gyula / polgármester / * 1865. máj. 13. † 1918. szept. 3. / Pál lev. a rómabeliekhez 15,1: Tartozunk pedig mi / az erősek, hogy az erőtelenek erőtlenségeit hordozzuk.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://hu.wikipedia.org/wiki/Nosz_Gyula_(%C3%BCgyv%C3%A9d) *** VASÁRNAPI UJSÁG. 37. SZÁM. 1918. 65. ÉVFOLYAM.
iglo-nosz-gyula-sirja (2)
iglo-nosz-gyula-sirja (3)