Csontváry Kosztka Tivadar iglói mellszobra

Csontváry Kosztka Tivadar a helyi patikában dolgozott (1879-80). Itt érte a „földöntúli sugallat”, mely nyomán lett festőzsenivé. Mellszobrát 1994. március 29-én leplezték le a Tél-utcai Szepesi Művészek Képtárában. Ekkor a szlovák nacionalista sajtó magyarellenes, hisztéria-tűzijátékot indított a világhírű mester ellen.
Az 50 centiméter magas bronz mellszobor a Kerényi Jenő szobrászművész által alkotott és a budapesti Kerepesi temetőben 1953-ban elhelyezett Csontváry szobornak a részmásolata. Ennek a szobornak a másolatát láthatjuk Pécsett is az 1973-ban alapított Csontváry Múzeummal szemben, melyet 1979-ben állítottak.

TelepülésIgló [Spišská Nová Ves]
Pontos helyszín, címTél utca 181. - Zimná 181.
Készíttető nevea Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztériuma
LétrehozóKerényi Jenő, szobrászművész
FeliratEbben a városban élt és alkotott / Csontváry Kosztka Tivadar / festőművész / Szobrász: Kerényi Jenő // A Magyar Köztársaság / Művelődési és Közoktatási Minisztériumának / ajándéka 1994
Gondozását felügyeliSzepesi Művészek Képtára
iglo-csontvary-szobra (2)