Iglói Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása templom

A templom a város központjában a Lőcsei utca sorházai között található, melyhez a térről a Provinciális ház Lőcsei kapuja vezet. A templom valószínűleg a 14. században épült, eredetileg kápolnaként használták a városi kórház mellett. Leginkább a szlovák nyelvű lakosságot szolgálta, így a köznyelvben is szlovák templomnak nevezik.
A templom berendezése barokk stílusú, főoltára 1751-1752-ből származik, viszont az oltárképet csak 1856-ban készítették. Az eredeti barokk mellékoltárok sajnos nem maradtak fenn, az újakat Fuhrmann Gyula iglói faragómester készítette 1884-1886 között. A 1756-ból származó barokk szószék festményeit olyan domborművekre cserélték, melyek Repcsik Ferenc, iglói műhelyében faragtak a 20. század elején – ugyanitt készítették a templom berendezésének kisebb részeit is.

TelepülésIgló [Spišská Nová Ves]
Pontos helyszín, címLőcsei utca 405/12. - Levočská 405/12.