Lukács sz. Pósa Katalin, Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja síremléke (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesapjának, Antalnak (2010 őszéig végzett, nem tudományos, csak információ jellegű kutatás alapján) a következők a testvérei: Therézia (1830-1905), Mária (1833-1835), János (1835-1835), Miklós (1836-1912), János (1839-1917), Mihály (1843-1864), Lajos (1842-1917), Mária (1848-1849) iker István (1848-1848), Mária (1851-1940). A felnőttkort megélt öt testvér családjait az említett könyv képes összeállításában s az e könyvhöz fűzött mellékletben vázolták régi fényképek, sírokról készült képek, családfa segítségével.

Pósa Antal testvére Pósa Mária és leszármazottai

Pósa Mária, a Költő apjának legkisebb testvére 1851-ben született, férjével Pósa Mihállyal, aki a kis Pósa családból származik öt gyermekük született, kettő élte meg a felnőttkort: Barnabás (1878-1954) és Máté (1882-1941).

Pósa Máté Bodon Teréziával házasodott, két gyermekük született Géza és Árpád. Árpád felesége Pál Julianna volt, egy lányuk volt Pósa Katalin, aki Lukács Pálhoz ment feleségül. Két gyermekük van Ilona és Jolán. A leszármazottjaik Komáromban, Bátkában és a szülőfaluban élnek. Utóbbiak Jolán fia, Koleszár István és családja. Özv. Koleszár Jolán a református egyházközség presbitere, a gyülekezet aktív tagja.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető
FeliratLukács Pál / 1914-2000 / neje / Pósa Katalin / 1923-
Gondozását felügyeliözv. Koleszár Istvánné sz. Lukács Jolánka
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 165. oldal
nemesradnot-lukacs-pal-posa-katalin (2)
nemesradnot-lukacs-pal-posa-katalin (3)