Bedécs Árpádné Bodon Jolán síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja, Bedécs Árpádné Bodon Jolán síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesanyjának, Kovács Máriának (1825-1901) Mihály nevű testvére gyermekkorában elhunyt (1830-1841). Anyjuk, Ns. Bodon Katalin régi egyházi jegyzőkönyvek feljegyzése szerint férje, Kováts Mihály halála után teherbe esett. Házasságon kívüli gyermekének apját nem mondta meg, saját nevére vette: Bodon Sándor (1839-1888). Ő lett Kovács Mária, Marcsa nénink, a költő édesanyjának a féltestvére, aki Bodon Juliannát vette feleségül.

Pósa Lajos édesanyja, Kovács Mária féltestvére Bodon Sándor és leszármazottai

Bodon Sándor és Bodon Julianna házasságából született 1871-ben Bodon Julianna, aki Bodon Déneshez ment férjhez, Dinánének hivták. Öt gyermekük született: Bodon Karolina (1889-1903), Bodon Jolán (1894-1902), Bodon Jolán (1903-1981), Bodon Sándor (1906- II. világháborúban hunyt el), Bodon Lajos (1909-1988).

Bodon Jolán (1903-1981) Bedécs Árpádhoz ment feleségül. Gyermekeik: Dezső, Árpád, Géza

Bedécs Géza leszármazottjai Tornalján, Bedécs Árpádé Divékjánosiban és Rimaszombatban, Dezsőé Kassán élnek.

Bedécs Dezsőt szüleihez temették.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó részében
FeliratItt nyugszik / Bedécs Árpád / 1896.III.3. - 1975.IV.21. / és neje / Bodon Jolán / 1903.V.6. - 1981.VIII.23. / Béke poraikra. // Bedécs Dezső
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 166-169. oldal
nemesradnot-bedecs-arpadne-jolan (2)
nemesradnot-bedecs-arpadne-jolan (3)