Pósa Antalné nemes Kovács Mária, Pósa Lajos édesanyjának síremléke

A síremléket – kopjafát – Igó Aladár alkotását, anyák napja tiszteletére a helyi önkormányzat,  református egyházközség és a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Szervezete állíttatta 2003 májusában.
Azóta minden esztendő májusának első vasárnapján, anyák napján megkoszorúzzák a feledhetetlen édesanyának a sírját, emlékezve Pósa Lajosnak az 1897-ben Bródy Sándor előszavával megjelent Édes anyám című könyvének félszáz versére is, melyek mind nemes Pósa Antalné nemes Kovács Máriához, Marcsa nénihez szólnak.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címa községi temető felső részében található
Készíttető neveÖnkormányzat, a református egyházközség, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Szervezete
LétrehozóIgó Aladár, faszobrász
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratA.B.F.R.A / PÓSA ANTALNÉ / sz. KOVÁCS MÁRIA / 1825 - 1901 / TE SZENT, MAGASZTOS, / ÉLŐ SZERETET! / TE LOBODÓ LÁNG / A VILÁG FELETT! / ANYAI SZÍVBEN / ÉDES ÉRZELEM, / EGYETLENEGY, LEG- / TISZTÁBB SZERELEM! / TE A VILÁGNAK / LEGSZEBB CSILLAGA, / KI NEM ALSZOL, LE NEM HULLASZ / SOHA! / Pósa Lajos // ANYÁK NAPJA / TISZTELETÉRE / ÁLLÍTATTA / A HELYI / ÖNKORMÁNYZAT, / A REFORMÁTUS / EGYHÁZKÖZSÉG / ÉS A RÁKÓCZI / SZÖVETSÉG / BALOGVÖLGYI / SZERVEZETE / NEMESRADNÓT / 2003 / MÁJUSA. / Igó A. 2003
Gondozását felügyelia református egyházközség, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Szervezete