Pósa Zoltán síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja, Pósa Zoltán síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesapjának, Antalnak (2010 őszéig végzett, nem tudományos, csak információ jellegű kutatás alapján) a következők a testvérei: Therézia (1830-1905), Mária (1833-1835), János (1835-1835), Miklós (1836-1912), János (1839-1917), Mihály (1843-1864), Lajos (1842-1917), Mária (1848-1849) iker István (1848-1848), Mária (1851-1940). A felnőttkort megélt öt testvér családjait az említett könyv képes összeállításában s az e könyvhöz fűzött mellékletben vázolták régi fényképek, sírokról készült képek, családfa segítségével.

Pósa Lajos költő apja, Pósa Antal testvére Pósa Therézia és leszármazottai

Pósa Therézia 1845-ben kötött házasságot Bodon Mihállyal (szülei Bodon Sámeul és Pósa Mária), egy gyermekük Bodon Terézia Pósa Sámuelhez ment férjhez, 1863-ban kötött házasságukból született Borbála és Mária lányuk.

Pósa Borbála férje Pósa Antal, két gyermekük született Béla és Imre.

Pósa Imre Pósa Borbála és Pósa Antal második fia. Pósa László Pósa Imre és Pósa Irén fia. Egy fiuk született Pósa Zoltán, aki nagyon sokat segített a családfa feltárásában.

Pósa Zoltán évekig a Nemesradnóti Református Egyházközség presbitere, pénztárosa volt. 82 éves korában, 2014-ben hunyt el. Nem születtek gyermekei, vele ez az ág kihalt.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része.
FeliratItt nyugszik / Pósa Zoltán / * 1932.1.10 † 2014.11.16 / Pósa Zoltánné / szül. Hulitka Klára / 1936.1.28 / Béke poraikra
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. *** Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 154. oldal
nemesradnot-Posa-Zoltan (2)
nemesradnot-Posa-Zoltan (3)