Pósa Irma és Pál Szerénke síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja, Pósa Irma és Pál Szerénke síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesapjának, Antalnak (2010 őszéig végzett, nem tudományos, csak információ jellegű kutatás alapján) a következők a testvérei: Therézia (1830-1905), Mária (1833-1835), János (1835-1835), Miklós (1836-1912), János (1839-1917), Mihály (1843-1864), Lajos (1842-1917), Mária (1848-1849) iker István (1848-1848), Mária (1851-1940). A felnőttkort megélt öt testvér családjait az említett könyv képes összeállításában s az e könyvhöz fűzött mellékletben vázolták régi fényképek, sírokról készült képek, családfa segítségével.

Pósa Antal testvére Pósa Mária és leszármazottai

Pósa Mária, a Költő apjának legkisebb testvére 1851-ben született, férjével Pósa Mihállyal, aki a kis Pósa családból származik öt gyermekük született, kettő élte meg a felnőttkort: Barnabás (1878-1954) és Máté (1882-1941).
Barnabás Irma lányának Pál Gyulával három lánya születik: Irén, Szeréna és Lenke. Barnabás Zoltán fia Pál Irénnel köt házasságot s egy gyermekük születik Pósa Ilona, aki Pósa Dezsőnek az özvegye. Máténak Bodon Teréziával két fia született Árpád és Géza.

Pósa Irma 1903-ban született és 1975-ben hunyt el.
Lánya Pál Szerénke fiatalon, 1944-ben meghalt.
Pál Lenke leszármazottai Zólyomban, Rimaszombatban és Koppenhágában élnek.
Pál Irén férje a II. világháborúban hunyt el.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó rész
Készíttető nevePál Gyula és Pósa Irma
FeliratItt nyugszik e sír ölében / egy gyönyörű rózsa szál / kit a halál rideg keze / legszebb éltében talált / zokogó jó édes szülők / tudom fáj a szivetek, / hogy ily korán itten hagyott / a ti édes gyermeketek. / Béke lengjen a drága poraid felett. / Pál Szerénke / szül. 1926.VII.24 megh. 1944.I.10 / Emlékét állítatta szerető szülei. / Pál Gyula / szül. 1901.III.13-1980 / neje / Pósa Irma / szül. 1903.XI.2-1975 / Béke poraikra.
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 164. oldal
nemesradnot-posa-irma (2)
nemesradnot-posa-irma (4)