Gál Barnabás síremléke, Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesapjának, Antalnak (2010 őszéig végzett, nem tudományos, csak információ jellegű kutatás alapján) a következők a testvérei: Therézia (1830-1905), Mária (1833-1835), János (1835-1835), Miklós (1836-1912), János (1839-1917), Mihály (1843-1864), Lajos (1842-1917), Mária (1848-1849) iker István (1848-1848), Mária (1851-1940). A felnőttkort megélt öt testvér családjait az említett könyv képes összeállításában s az e könyvhöz fűzött mellékletben vázolták régi fényképek, sírokról készült képek, családfa segítségével.

Pósa Antal testvére Pósa János és leszármazottai Susána – Zsuzsanna lánya után

Pósa Jánosnak négy gyermeke született Susána (1861-? Szenttornyán-Susányban hunyt el, nincsenek információink, hogy mikor), János (1867-1873), Boldizsár (1869-1880) és István (1871-1948). Lánya, Susána első férje Gál András, gyermekük Gál Barnabás, aki nagyapja Pósa Elvirának; második férje Lang Miklós gyermekük Lang Gyula kinek terjedelmes családja él Simonyiban, Rimakokaván ill. Szenttornya után Zólyombrézó környékén.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része.
FeliratA megfáradt test pihenjen / örök álma nyugodt legyen / Gál Barnabás / 1886-1942 / A megboldogultnak / Túróczi Apollónia / volt hű neje ki idevágyott / pihenni ő vele
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 157. oldal
nemesradnot-gal-barna-turoczi-apollonia (1)
nemesradnot-gal-barna-turoczi-apollonia (2)