Bodon Mihály szívos, a nemesradnóti “Gyula-harang” adományozója (Balogvölgy)

Bodon Mihály szívos becenevén Bíró Miska gazdálkodó parasztember volt. Fia Bodon Gyula szívos az 1. világháborúban hunyt el a galíciai harctéren Ravaruskánál. A család Isten dicsőségére, hősi halált halt fiuk emlékére a nemesradnóti református egyháznak harangot öntet. A „Gyula” harangot 1933. július 9-én szentelték. A 614 kg súlyú, 110 cm átmérőjű 85 cm magasságú bronz harangot Buchner Béla kassai harangöntő készítette. A felszentelési imát Ablonczy Pál hanvai esperes mondta. Felirata: Első oldalán „Gyula” s a harangöntő neve, hátsó részén: Az örökkévaló Szentháromság Isten dicsőségére 1914. aug. 26-án a világháborúban hősi halált halt Gyula fiunk emlékére a nemesradnóti ref. egyháznak öntették Bodon Mihály és neje Varga Mária és unokájuk Ilonka.
Az unoka Pósa Gézáné sz. Bodon Ilona a nemesradnóti református templom 1994-ben történt nagy renoválásának alkalmából jelentős összeggel, 30 000 koronával támogatta a felújítást.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető középső részének alsó sora.
FeliratItt nyugszik / sz. Bodon Mihály / 1864-1946 / és neje / Varga Mária / 1867-1936 / Béke poraikra.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkId. Pósa Dénes elbeszélése alapján, a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Gömöri Református Egyházmegye 2. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 22. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 8. (Komárom, 2013), 120. oldal / Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár (Nemesradnót, 2010), 26. oldal
nemesradnot-bodon-mihaly-szivos-sirka (3)
nemesradnot-bodon-mihaly-szivos-sirka (4)