Református templom Nemesradnóton

1423-ban Radnotfalua néven pelsőczi Nagy János tárnokmesternek a birtoka. A 17. században módos parasztcsaládjai megváltották magukat s nemességet szereztek. Az újkorban nemesi település, amely 1906-tól viselte a Nemesradnót nevet. A település népe a 16. század végétől református. Temploma Kalla Mihály, rimaszombati építész tervei alapján épült. Ismert korábbi templomának a rajza is.
Szabad tér közepén áll az impozáns templom. A torony a hajó elé épített, két oldalt a hajónál kevéssel keskenyebb rész fogja közre. Bejárata félköríves, kereteit, felette keretbe helyezett kitüremkedő felső sarkú timpanonban felirat, efölött félköríves ablak, majd árkádsor, amely körbefut a templom falán. A lezáró timpanont fogrovatsor szegélyezi, benne fordított kulcslyuk ablak. A fogrovat a két oldalsó részre is kiterjed, tetejükön urna. A torony kétszintes, mindkettőn árkádsor, az alsóban körablak, felette kettős ablakok. A lezáró párkányban toronyóra hely. A sisak karcsú, hagymaalakú, felső részén csepp alakú, tetején gomb és kakas. A bejárat felett 1895-ös évszám.
A hajó boltozatos, mindkét hosszanti falán félköríves ablakok. A boltozatot díszes kannelurázott, arany füzérdíszes fejezetű oszlopok tartják. Mindkét végén lemetszett sarkú, tagolt fejezetű oszlopok hordozzák a kosárives mellvédé karzatot, amely három fekvő téglalap mezővel tagolt.
A szószék fából készült, barnára festett, aranyozott díszítéssel, a feljáróval egybeépített, amelynek tagolt elején három aranyozott barokkos levél áll. A kosár ötszögletű, alul tagolt, ívesen hajlik a lezáró bojthoz. Oldalait arany fejezetű pilaszterek tagolják, alsó részükben fekvő, felső részen álló, arany „S“ elemek alkotta kereteit mezők. A szószék hátoldalán feliratos tábla. A korona hatszögletű, tagolt alsó párkányáról bojtok csüngenek, felül levél és fülkagylósor. Domborodó felső részén rátétes betűk „N. S. F. P. CS”. Tetején „S” elemek között levelek és lezáró csillag.
A Mózesszék a szószék mellett áll. Felmagasodó támlája baldachinszerűen hajlik előre, felül fogrovatdísszel.
A padok vége díszes, kiszélesedő lábuk ívelt szélű, az ülőlap elülső szélén lecsüngő kis elem. Közepén négyzetes keretben négyszirmú virág. Felső részén kör és csepp alakú nyílás, mögötte karéjos átfogójú háromszög.
A szószék két oldalán fekete világháborús márvány tábla, az egyik díszes stukkókeretes, oszlopos, urnás, babérkoszorús szalagokkal, a másik faragott fakeretes.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címa falu központjában
Készíttető nevereformátus gyülekezet
Létrehozóreformátus hívek
Készítés céljának ismert okaimahely Isten dicsőségére
Felirat1895 / JOBB NEKEM EGY NAP A PITVARODBAN, HOGY NEM MÁSUTT NEM MÁSUTT EZER NAP // BOLDOGOK / AKIK LAKOZNAK / A TE HÁZADBAN / ZSOLT. 8.45. // 1895 / ERŐS TORONY / AZ ÚRNAK / NEVE AHHOZ / FOLYAMODIK / AZ IGAZ ÉS / BÁTORSÁGOS / LÉSZEN // E TEMPLOM / ÉPÜLT AZ ÚRNAK / 1875-IK ÉVÉBEN / JAVÍTTATOTT / 1994-BEN
ForrásinformációkGömöri Református Egyházmegye 2. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 22. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 8. (Komárom, 2013), 113. oldal
nemesradnot-reformatus-templom