Radnóti Miklós szobra

2006. május 21-én a késő délutáni órákban leleplezték Radnóti Miklós első szlovákiai szobrát a költő őseinek szülőfalujában, Nemesradnóton, abban a gömöri faluban, amelyről a költő a nevét választotta. Az alkotás Győrfi Lajos szobrászművész és Varga Imre bronzöntő mester munkája, a szoborállítást Csáky Pál 2004, a Radnóti-emléktábla felavatása óta szorgalmazta. A kétméteres andezittalapzaton Radnóti Miklós mellszobrát helyezték el, két másik kőtömbön pedig egy idézet és a költő saját kezűleg megrajzolt családfája látható, amelyből egyértelműen kitűnik a községhez való kötődése. A szobrot a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás és Nemesradnót önkormányzata állíttatta. Az avató ünnepségre csaknem ötszázan érkeztek, a régió községeinek és városainak, kulturális szervezeteinek, civil szerveződéseinek képviselői mellett az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem résztvevői is. Az alkotást Csáky Pál miniszterelnök helyettes, B. Kovács István, a Rimaszombat és Vidéke célalap elnöke, valamint Tóth Elemér, Nemesradnót polgármestere leplezte le, aki szerint, óriási jelentőségű eseményként íródik be a falu történelmébe Radnóti Miklós szobrának felavatása a falu másik neves szülöttének, Pósa Lajos költőnek a szobra mellett.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címA falu központjában, a fő út mellett felépült iskola előtt szabadon áll.
Készíttető neveNemesradnót Önkormányzata, Rimaszombat és Vidéke p.t.
LétrehozóGyőrfi Lajos szobrász, bronzba öntötte Varga Imre
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratRadnóti Miklós / Ring a gyümölcs, lehull, ha megérik; / elnyugtat majd a mély, emlékkel teli föld. // Miklós / 1909 - 1944 / Glatter Jakab Radnót 1874 - 1921 / Grosz Ilona Vác 1881 - 1909 / Glatter János Rozsnyó 1822 - 1886 / Groszman Kati / Uzapanyit / 1846 - 1899 / Grosz ? Mór Vác / 1848 - Weisz Matild 1853 // Az emlékmű alkotója: Győrfi Lajos / Bronzba öntötte: Varga Imre / Állíttatták: Nemesradnót Önkormányzata / Rimaszombat és Vidéke p.t. / 2006 / a magyar szöveg szlovák nyelven
Radóti Miklós szobra