Kádek-kereszt

Kádek-kereszt

A templomkertben található süttői márványobjektum fémszínű INRI táblával és korpusszal. Ez utóbbi alatt Fájdalmas Szűzanya. Felirata: ISTEN DICSŐSÉGÉRE EMELTÉK ÉS ÁLLITTOTTÁK KÁDEK ANDRÁS ÉS NEJE MARSÓ MÁRIA 1901 MÁJUS 3án SZ. K. F. N.
A környék rendezett, virágokkal beültetett terület. Az 1930-as években a keresztjáró napok alkalmával feltehetően a Kádek-keresztet is felkeresték. Szőcs Béla lelkészkedése idejében a keresztjáró napokat mindhárom alkalommal a bemutatott objektumnál tartották. A búzaszentelő az említett esperes-plébános idejében már a templomban vagy a templomkertben lévő Kádek-kereszt előtt történt. Szőcs Béla szolgálata alatt, amikor úrnapján a Templom utcán mentek végig, majd vissza, a magánházak mellett a templomkertben is volt sátor felállítva így van ez napjainkban is. Mivel a pap nem járt ki Konkolyra búcsúztatni, az elhunyt testét a templomkertben lévő Kádek-keresztnél ravatalozták fel.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címa katolikus templom udvarán
Készíttető neveKádek András és neje Marsó Mária
FeliratISTEN DICSŐSÉGÉRE / EMELTÉK ÉS ÁLLITTOTTÁK / KÁDEK ANDRÁS / ÉS NEJE / MARSÓ MÁRIA / 1901 MÁJUS 3án / SZ. K. F. N.
ogyalla-kadek-kereszt (2)
ogyalla-kadek-kereszt (4)