Jókai Mór ógyallai mellszobra

1856-ban Ógyallán született Feszty Árpád festőművész, Jókai Mór veje. Ógyallai lakosok voltak az író anyai nagyszülei is, akiknél Jókai gyermekkorában szívesen időzött. Ennek köszönhető, hogy 2004-ben, halálának 100. évfordulóján szobrot állítottak emlékének a Szent László római katolikus templom melletti parkban, melyet Darázs Rozália Ógyallán élő szobrásznő készített. Az eredeti 1718-ban épült barokk templom az 1911-es tűzvészben leégett. Helyébe a következő két évben felépítették a magyar szecessziós építészet egyik jellegzetes épületét, Medgyaszay István és Boldoghy Gyula tervei alapján. A nyolcszögletű alaprajzú templom az erdélyi gótikus építészet jellegzetességét is magán viseli. A különálló torony magassága 48 méter. A Felvidéken másodiknak felállított Jókai-szobor tekintete erre a toronyra néz. A szobor felállítását Basternák László polgármester kezdeményezte. Basternák Lászlót 2010-ben a háza előtt tisztázatlan okból agyonlőtték. Valószínűleg a korrupció elleni küzdelem áldozata lett.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
GPS47.870137, 18.191107
Pontos helyszín, címa Szent László római katolikus templom melletti parkban - Templom utca - Kostolná ulica
Készíttető neveBasternák László polgármester kezdeményezte
LétrehozóDarázs Rozália, szobrász