Ordódy Kálmán sírja

Ordódy Kálmán sírja

Alsó-liészkói és rozsony-miticzi Ordódy Kálmán Keresztelő János Ferenc (Bagota, 1815. január 10.– Buda, Várnegyed, 1871. december 14.) császári és királyi főhadnagy, honvédelmi minisztériumi osztálytanácsos. 1815-ben született Bagotán Ordódy Bálint és Bacskády Anna gyermekeként. Neje Práznovszky Jolán volt. 1848. június 13-ától honvéd századosként szolgált, 1848. szeptember 27-én őrnaggyá nevezték ki, októbertől pedig Trencsén megye hadparancsnoka volt. Balthazar Simunich 1848. október 28-án a kosztolnai ütközetben vereséget mért seregére. 1848. november 23-ától Ordódy dandárparancsnoka a feldunai hadseregnek, december közepétől pedig Lipótvár várparancsnoka. Az ostromkor 1500 katonája, 27 ágyúja és fél évre elegendő élelmiszerkészlete volt. A császáriakkal rövid tárgyalást folytatott, majd azt követően feltétel nélkül letette a fegyvert. Az ezutáni hadbírósági tárgyaláson Ordódy azt vallotta, hogy azért nem adta fel a várat, mert Mednyánszky és társai terrorizálták. Báró Mednyánszky Lászlót és Gruber Fülöpöt emiatt április 22-én kötél általi halálra ítélték, mely ítéletet június 5-én végre is hajtottak. Ordódy Kálmánt később három évi börtönre ítélték. A honvédelmi minisztérium osztálytanácsosaként hal meg.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címÓgyalla - Bagota városrész temetője - Hurbanovo - čásť Bohatá - cintorín
Készíttető nevePráznovszky Jolán
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratItt nyugszik / ordódi s alsó-lieszkói / Ordódy Kálmán / m. kir. honvédelmi miniszteri / osztálytanácsos / Meghalt életének 77. évében / 1871 év december hó 14-én. / Áldás emlékére! / A felejthetetlen jó férjnek / emeli ez emléket / gyászoló özvegye.
ogyalla-ordody-kalman-sirja (1)
ogyalla-ordody-kalman-sirja (3)