Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. szeptember 18.

Ordódi és rozsonmiticzi Ordódy Pál és fia sírja

Ordódi és rozsonmiticzi Ordódy Pál és fia sírja

A bagotai katolikus templom mögötti temetőben az Ordódy család számos tagjának síremléke található. Az egyiken Ordódy Pál, magyar királyi közlekedésügyi miniszter nevét olvashatjuk. Itt nyugszik fia, az 1852-ben született Ordódy Pál is, aki a komáromvármegyei udvardi járás országgyülési képviselője volt 1885-től 1892-ig. Kétoldalt idősebb Ordódy Pál szülei sírkeresztjei vannak, a baloldalin édesanyja, Ghyczy Mária, a jobboldalin édesapja, Ordódy Vincze komárommegyei főjegyző neve látható. Ordódy Pál (ordódi és rozsonmiticzi) 1822. augusztus 26-án született Pesten. Jogi tanulmányokat végzett és 1848-ban fogalmazó lett a kereskedelmi miniszteriumban, majd Szalay László mellett, kit a Batthyány-kormány a német birodalmi gyűlésre meghatalmazott követül küldött, titkári minőségben Frankfurtban volt. A világosi fegyverletétel után külföldre ment és Párizsban Teleki László gróf mellett működött. 1861-ben az alkotmány részben visszaállítása után Komárom vármegye főjegyzője lett; onnét országgyűlési képviselővé választatott és az országgyűlés feloszlatása után, a provizorium alatt, komárommegyei bagotai jószágán gazdálkodott és családjának élt, sokat tanulva és magát a nemzetgazdasági szakban képezve. 1868-ban vármegyéje alispánná s 1869. március 15. az udvardi kerület országgyűlési képviselővé választotta. Az országgyűlésen hű Deák-párti maradt és a párt zöméhez, a szorosabb bizalmi körhöz tartozott. A közlekedési, majd a pénzügyi bizottságok állandó tagja, az utóbbinak Zsedényi halála után és Csengery Antal betegeskedése alatt elnöke is volt. 1880. áprílis 24. Tisza Kálmán 7-ik közlekedési miniszterré hívta meg. Mint miniszter (1882. augusztus 9-ig) nagy kötelességtudással, eréllyel és szorgalommal végezte kötelességét és az összes pártok becsülését bírta. Közlekedési politikájában elődei hazafias nyomaiban haladt. Az államvasúti hálózatot fejlesztette, az idegen társulatok vasutait államosította s az árvízvédelmi munkálatokat siettette. Lemondása után az új főrendiház tagja lett, de ennek tárgyalásaiban már részt nem vehetett. Meghalt 1885. augusztus 26-án.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS47.887109, 18.202005
Pontos helyszín, címÓgyalla - Bagota városrész temetője - Hurbanovo - čásť Bohatá - cintorín
Készítés időpontja1890 körül
Készíttető neveOrdódy család
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratOrdódi és / rozson – miticzi / Ordódy Pál / volt m.k. közlekedési / miniszter/ v.b.t. tanácsos, / a Vaskorona I. rendű / lovagja/ s a felsőház tagja. / 1822 – 1885. / Itt nyugszik / Ordódi és rozson – miticzi/ Ordódy Pál / élt 51 évet, / megh. 1903. ápril 2.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-irok-elete-es-munkai-szinnyei-jozsef-7891B/o-9DACB/ordody-pal-ordodi-es-rozsonmiticzi-9E24F/ * http://www.kislexikon.hu/ordody.html
Rövid URL
ID17918
Módosítás dátuma2017. december 18.
ogyalla-ordody-pal-fia-sirja (1)
ogyalla-ordody-pal-fia-sirja (3)
ogyalla-ordody-pal-fia-sirja (4)
ogyalla-ordody-pal-fia-sirja (5)
ogyalla-ordody-pal

Hibát talált?

Üzenőfal