Krisztus-szobor ásóval

Kezdetben a mai ártézi kút környékén, közhelyen állt. Ez a kúria mögötti Konkolyi-kertbe került, egy Konkoly-Thege Miklós személyét érintő szóbeszéd miatt. Az egyik magyarázat szerint a felállított objektum “a nagyságos úr kertésze” volt, az adatközlő férje szerint viszont a helyiek azzal csúfolódtak, hogy maga Konkoly-Thege Miklóst ábrázolja a szobor, amint ásóra támaszkodva nézi a földműveseket.
“(…) a szép művészi szobor, mely a piaczot ékesíti, s melyhez hasonló alig van az ország más falujában. Ezt is Konkoly hozta Olaszországból. Az üdvözítőt ábrázolja – ásóval kezében. Ezért nem is respektálják aztán valami sokra a falubeliek – mert hisz az, mondják, nem Jézus, hanem a »nagyságos úr« kertészlegénye.” (Vasárnapi Ujság)
A következő részből viszont nem tudunk meg semmit a Krisztus-szoborról. “Lássa – ugymond Konkoly Miklós – én kálvinista létemre annyira becsülöm Király József pécsi püspök emlékét, hogy ó-gyallai ebédlő-szobám diszhelyén függ Király József olajba festett arczképe. Dolgozószobámban pedig, asztalom felett az a teknősbéka-héjjal kirakott feszület van elhelyezve, mely előtt Király József püspök imádkozott. Különben budapesti iróasztalom felett is van egy szentkép, mely Krisztus holttestének a keresztről való levételét ábrázolja. Mert hát mi ilyen türelmes kálvinisták vagyunk. (…)” (Magyar Nemzet)
A nyugat felé néző objektumot a kommunisták ledöntötték, talapzatát a parkban épülő amfiteátrumba befalazhatták (a szoborral együtt?). (adatközlő)
A fénykép a Feszty család magán fotótárából került elő. A fotót Szántó Zsuzsanna (Dabas) készíthette 1931-ben.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címCsillagvizsgáló parkja
Készítés céljának ismert okanem tudjuk
Mettől meddig volt használatban1879-1955 (?)
ForrásinformációkVasárnapi Ujság, XXVI. évf., 1. sz. 1879, 9-10. * Magyar Nemzet, 1902. jan. 17. * adatközlő: Chalupeczky Józsefné Hulkó Anna, sz. 1923 * Vö: Bagin Árpád, Ógyalla és Bagota kataszterének szakrális kisemlékei, Acta Ethnologica Danubiana 7 (2005), 139-140. * Récka Bögi Adrianna, Hurbanovo. Ógyalla, Hurbanovo 2007, 65.