Bagotai-kereszt

Bagotai-kereszt

A templom bejárata mellett kétoldalt két süttői vörös mészkőből készült feszület található:
A bal oldalit 1901. július 26-án emeltette özv. Sternoczky Jánosné született Petrik Borbála. A kereszt korábban a főút mellett állt, a mai sörgyár irodarészlegének bejárójától nem messze. Innen helyezték át a sörgyár építésekor (1964-ben) jelenlegi helyére.
A kereszt korpusza és INRI-táblája rozsdás, felirata átfestett:
ISTEN DICSŐSÉGÉRE EMELTE ÉS ALAPITATTA ÖZV. STERNOCZKY JÁNOSNÉ SZÜL. PETRIK BORBÁLA 1901 JULIUS HÓ 26.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
GPS47.887274, 18.201681
Pontos helyszín, címÓgyalla - Bagota városrész - Iskola utca 1145. - Hurbanovo - čásť Bohatá - Školská 1145.
Készíttető neveözv. Sternoczky Jánosné
FeliratISTEN DICSŐSÉGÉRE / EMELTE ÉS ALAPITATTA / ÖZV. STERNOCZKY JÁNOSNÉ / SZÜL. PETRIK BORBÁLA / 1901 JULIUS HÓ 26.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkActa Ethnologica Danubiana 7, Az Etnológiai Központ Évkönyve, 2005, Szerkesztette, Liszka József, Fórum Institute, Lilium Aurum, Komárom - Dunaszerdahely, 2005, BAGIN ÁRPÁD, Ógyalla és Bagota kataszterének szakrális kisemlékei,163. oldal * https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Anna-templom_(Bagota)
ogyalla-bagotai-kereszt (1)
ogyalla-bagotai-kereszt (3)