Chalupeczky József sírja

Chalupeczky József nagyanyja bábaasszony volt Ógyallán, nagyapja pedig Konkoly-Thege Miklósról mesélt történetet. Ezért vonzódhatott a település története iránt, számos érdekességet lejegyzett, képeslapokat gyűjtött, az 1990-es években önkormányzati képviselő. Egy tájház létrehozásának gondolatával is foglalkozott, a Konkoly-kápolna felújításakor aktívan kivette részét a munkálatoknál. Régi egyházi dokumentumok megtisztításával is foglalkozott (amelyek mára valószínűleg elvesztek). Különféle kutatásokat is végzett a dokumentumok között. Fiataloknak (pl. az építészeti iskola diákjai) szívesen mesélt Ógyalla épületeiről, örökségéről. A mai idősebb korosztály szívesen emlékezik vissza Józsi bácsira, vagy ahogy a helyiek nevezték, Pubi bácsira. Mesélte egyszer, ha látunk egy szél fújta papírt, dokumentumot, azt nézzük meg, mert nem tudhatjuk, hogy annak nincs-e helytörténeti jelentősége. Amikor egyszer látogatója érkezett, arról mesélt, hogy a csillagvizsgálót nem kellett volna ledózerolni (ezért csak a jobb oldali része eredeti). Tervrajzzal a kezében magyarázta, hogy az cölöpökön, stabilan állt. Hagyatékát Veres Ernő és családja ápolja. Ch. József segítségével pedagógiai szakdolgozat, és néhány kisebb pályamunka íródott meg (pl. Egy falu gyermekvilága – lejegyezte Bagin Árpád). Kéziratairól fénymásolatok is készültek, melyek magánlevéltárakban, de a komáromi Etnológiai Központ levéltárában is megtalálhatóak.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
GPS47.868570, 18.201467
Pontos helyszín, címÓgyalla, köztemető https://www.cintoriny.sk/cintorin/mapa.php?cintMierka=200&cintCenterX=885.277&cintCenterY=1050.907&volne=&platby=&bez=&cintMXX=917.105125& cintMMY=1029.9767674419&nastred=1&recenter=0&identify=1&MAX_BODY_X=1600& MAX_BODY_Y=860&ID_Obec=726&ID_Cintorin=95&oX=705&oY=324
Készítés időpontjahárom különböző időpont?
Készíttető neveismeretlen, feltehetően három különböző sírköves
Létrehozóbizonyára a Chalupeczky család
FeliratItt nyugszik Ist. bold / CHALUPECZKY / JÓZSEF / * 1915.9.16. / † 2000.12.5. / NEJE / HULKÓ ANNA / 1923. .....
Gondozását felügyeliVeres Ernőné, Ógyalla
ForrásinformációkBagin Árpád, Ógyalla