Tatárik Emil szobra

Tatárik Emil szobra

Tatárik Emil 1887. február 16-án Ondrochovban született. Kisgyerekként árvaságra jutott, egy budapesti árvaházban nőtt fel. Az Esztergomi Érseki Római Katolikus Tanítóképző-intézetben 1906-ban szerzett tanítói képesítést. Érsekújvárba az első világháború után került, ahol előbb testvére műhelyében mint rézmetsző dolgozott. Rövid időn belül Tardoskedden kezdett tanítani. 1925-től nyugdíjazásáig Érsekújvárban tanított. Sakkozni Magyarországon tanult, már 1920-ban az ÉSE – Érsekújvári Sport Egylet versenyének győztese lett. Tagja volt az 1921-ben megalakult Csehszlovák Sakktársaság Érsekújvári Egyletének, amelyben aktív tevékenységet fejtett ki.
Közismert és szeretett tanítója volt a városnak. A Katolikus Kiscserkész Csapat parancsnok is volt.
1938-ban megnyitotta a város északi részén, a Nyitra folyó két ága között, a helyi szabadtéri fürdőt a Strandot.
A Csemadok pozsonyi alakuló ülése után az ország első szervezetének (1949. március 20.) 62 évesen az elnöke lett.
1957. március 7-én hunyt el, az érsekújvári Szent József temetőben nyugszik..
Születésének 100. évfordulóján in memoriam a város Pro Urbe díjjal tisztelgett emléke előtt. 1998-tól a fürdő a nevét viseli.

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címMatunák Mihály utca 21. ( az érsekújvári strandfürdő területén) - Bezručova 21.
LétrehozóSzilágyi Tibor, szobrász
FeliratUčiteľ, zakladateľ kúpaliska r. 1937 / , Tatárik Emil / 1887-1957 / tanító, a strand alapítója
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.novezamkyfotoalbum.sk/emil-tatarik/ * https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rsek%C3%BAjv%C3%A1r * Őszi Irma-Sidó Zoltán: ÖTVEN ÉV SZOLGÁLAT, A Csemadok tevékenysége az Érsekújvári járásban (1949 - 1999), Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 21., Dunaszerdahely, 2000
ersekujvar-tatarik-emil-szobra (2)
ersekujvar-tatarik-emil-szobra (4)