Rákóczi Ferenc-emléktábla

„A kuruc kor 1704-ben köszöntött Újvárra. 1704. november 16-án a várat harc nélkül birtokba vették a kurucok, majd Bottyán János lett a vár parancsnoka. 1706-ban II. Rákóczi Ferenc hosszabb ideig tartózkodott a várban. Itt írta alá 1706. május 20-án a fegyverszünetet. A kurucok itt adták ki a Mercurius Veridicus („Igazmondó Merkúr”) című hadiújság néhány számát” – írja a hu.wikipedia.org.
Az emléktáblát 1906. június 17-én, a Rákóczi-szabadságharc 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség során avatták fel, Kossuth Lajos és Czuczor Gergely szobrával, valamint Bercsényi Miklós és Bottyán János emléktáblájával együtt. Az emléktábla az Érseki Palota falán volt elhelyezve, ahol egy ideig Rákóczi is lakott. A város harmadik bombázását követően (1945. március 14.) az Érseki Palota csak gyengébben sérült, ennek ellenére az akkori városi tanács a lebontása mellett döntött. Az emléktábla minden bizonnyal ekkor pusztult el.

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér (ma Fő tér) - Hlavné námestie
Készítés időpontja1906. június 17.
Készíttető neveÉrsekújvár hálás közönsége
LétrehozóTóth András, szobrász (1858. szeptember 8. Pusztasimánd – 1929. március 14. Debrecen)
FeliratE házban lakott 1706. évben / .... fejedelmünk / II. Rákóczi Ferencz nejével / és Júlia nővérével. / MAGYARORSZÁG sorsa / e falak közt dőlt el. / A szabadságharcz két százados / évfordulója emlékére/ ...... / ÉRSEKÚJVÁR hálás közönsége. / ......
Mettől meddig volt használatban1906-1945