Czuczor Gergely szobra

Czuczor Gergely (1800-1866) bencés szerzetes, költő, nyelvtudós az Érsekújvárhoz közeli Andódon született.
Czuczornak először 1906-ban az érsekújvári sétatéren állítottak szobrot. Ez a bronzszobrot 1946-ban eltávolították, a helyi legenda szerint beledobták az egyik közeli kútba. A Csemadok székháza előtti szobor 1966-ban készült. Átadására a Czuczor halálának 100. évfordulójára szervezett emlékünnepségen került sor. Alkotója az érsekújvári születésű Juraj Meliš / Melis György (1942 – 2016 ) szobrászművész.

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címA CSEMADOK székház előtt - Petőfi utca / Petöfiho ulica