Bottyán János-emléktábla

Bottyán János, közismert nevén Vak Bottyán (Esztergom, 1643 ? – Tarnaörsi tábor, 1709. szeptember 26. vagy 27.) magyar katona, nemzeti hős, kuruc generálisként, a Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezére.
A kuruc kor 1704-ben köszöntött Újvárra. 1704. november 16-án a várat harc nélkül vették birtokba a labanctól, és Bottyán János lett a vár parancsnoka.
Bottyán János emléktábláját 1906. június 17-én, a Rákóczi-szabadságharc 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség során avatták fel, Kossuth Lajos és Czuczor Gergely szobrával, valamint Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós emléktáblájával együtt. Az emléktábla a Népbank épületének falán volt elhelyezve. Később az épület az emléktáblával együtt elpusztult.

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címPetőfi utca - Petöfiho ulica
Készítés időpontja1906. június 17.
Készíttető neveÉRSEKÚJVÁRI NÉPBANK R.T.
LétrehozóTóth András (1858. szeptember 8. Pusztasimánd – 1929. március 14. Debrecen)
FeliratItt állott BOTTYÁN JÁNOS / híres vitéz / kurucz generális kastélya / mellyet ÉRSEKÚJVÁRNAK / 1704 ben történt elfoglalásáért / RÁKÓCZI fejedelemtől / jutalmul kapott. /A nagy hős iránti kegyeletből / megjelölte az / ÉRSEKÚJVÁRI NÉPBANK R.T. / 1904 évben.
Mettől meddig volt használatban1906-tól - kb.1945-ig