Az érsekújvári Csemadok ház és Csemadok emléktábla

A Csemadok alakuló közgyűlésén 1949. március 5-én Érsekújvárból hárman vettek részt. Az alakuló ülést követően már március 10-én hozzáfogtak a Csemadok-alapszervezet megalapításához. Március 13-án 50 meghívott jelenlétében bejelentették az alakuló ülés időpontját. Ez 1949. március 20-án volt az akkori Sokol-házban, ahol mintegy ötszázan jöttek össze. Elnöknek Tatarik Emil nyugalmazott tanítót választották, akinek szobra van a városi fürdőben.
A szervezet 1952. június 12-én kérvényt nyújtott be az Érsekújvári Városi Nemzeti Bizottság Tanácsához a Csemadok tevékenységéhez megfelelő épület kiutalására. A tanács 1952 novemberi határozatával az államosított Freund-házat a Csemadok kezelésébe adta. Az épületet a tagság lebontotta, és 1956 és 1959 között felépítették a mostani székházat.
Az emléktábla a Csemadok alapszervezetének megalakulásának 50. évfordulója alkalmából készült.

Az ország első Csemadok szervezetének vezetősége:
Elnök: Tatárik Emil, nyugalmazott tanító (62 éves)
Alelnök: Sebestyén József, tanár, tisztviselő (29 éves)
Titkár: Petrányi István, tisztviselő (33 éves)
Pénztárnok: Seres Ernőné, munkás (26 éves)
Vezetőségi tagok: Bakonyi János, órásmester (53 éves), Knotek Ferenc, kisiparos (33 éves), Kovács Pál, tanító (38 éves), Sipeky János, kőműves (43 éves)
Vezetőségi póttagok: Gránszky János, festő és mázoló (41 éves), Mester Pál, festőművész (35 éves), Mészáros Mihály, földműves (35 éves), Soóky János, földműves (44 éves)
Ellenőrök: Bajtkó Károly, munkás (24 éves), Procházka Józsefné, varrónő (51 éves)

Kategóriaépület, építmény / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címPetőfi utca 6. - Petőfiho ulica 6.
Készítés időpontja1959 - 1999
Készíttető neveCsemadok
Felirat1949 – 1999 / A CSEMADOK ÉRSEKÚJVÁRI ALAPSZERVEZETE / - Az ország első alapszervezete - / megalakulásának emlékére
Gondozását felügyeliCsemadok
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2017/04/rendhagyo-megemlekezes-a-csemadok-ersekujvari-szekhazaban/ * Strba Sándor, Az érsekújvári Csemadok 60 éve, Kiadta: AZ PRINT spol. s.r.o. az érsekújvári Csemadok HSZ részére, 2009 (https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/wp-csemadok/wp-content/uploads/sites/32/2015/10/22122555/csemadok-60-ersekujvar.pdf)
ersekujvar-csemadok-haz-es-emlektabla (2)
ersekujvar-csemadok-haz-es-emlektabla (3)