Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. május 24.

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor az 1626 és 1631 közötti időben épült. Bejárata felett ma is olvashatjuk: PAX INTRANTIBUS, azaz békesség a betérőnek. A ferencesek köszöntése PAX ET BONUM, áldás és békesség, tükröződik ezen a feliraton. Ma is szeretettel fogadnak minden jószándékú látogatót. A templom felszentelését Pázmány Péter végezte 1631. május 24-én. Vélhetőleg ez még csak egy alacsony templom volt zsindely tetővel. Hasonló módon a mainál jóval kisebb volt a kolostor is. 1663-tól a török tisztek lakták a kolostort, a templomot pedig raktárnak használták. A templomtornyot itt is minaretté alakították. 1685 után a templomot és kolostort megújították és Sorman Péter a ferencesek milánói generálisa szentelte fel. A Rákóczi-szabadságharc alatt Bercsényi lakott a kolostorban, amit a kolostor külső falán az első emelet magasságában látható emléktábla igazol is.
Bercsényi a kolostort az eredeti stílus szerint kibővítette. A 19. század végén Bálinth építész tervei szerint egy újabb felújítást hajtottak végre az épületen. A kolostor könyvtárában több magyar nyelvemlék volt található, a Czech-kódex, az Érsekújvári-kódex, a Thewrewk(Török) kódex, valamint az ún. Piry-hártya. Ferdinánd király engedélyével 1842. október 2-án algimnázium alakult, melynek tanárai hosszú ideig a szerzetesek voltak. A hagyomány szerint az iskola jelmondatát maga Vörösmarty Mihály fogalmazta meg: “A közjót szerető polgárság áldozatából, állok az ifijúság jobb nevelése miatt”
A 20. században a háborúk a kolostort többször komolyan megrongálták. Ennek lett áldozata a barokk díszítés és az egykori barokk feliratok, amelyek mind elvesztek. 1950-ben a ferenceseket kiebrudalták a kolostorból, a berendezést elszállították, tönkretették, a nagymúltú könyvtárat elkobozták. A kolostor teljes felújítása és régészeti feltárása 1978-ban kezdődött meg.
A régészeti munkák során megtalálták az eredeti kaput, amely a kocsiknak szolgált, hogy be tudjanak hajtani az udvarba, illetve a templom alatti kriptát is, melyben a városi elöljáróság és a kolostor lakosai temetkeztek.
Ezekből a sírokból az elhunytakat a Szent József temetőben található kriptába vitték, illetve a Kálvária dombon temették el. Felújították a folyosókat és a négyszögletű udvart, a quadrumot is. A kolostor alatt pincejáratok találhatók, melyek vélhetőleg össze voltak kötve a vár alagútrendszerével is. A kolostorban egy ideig múzeum is működött, mára az egész épület visszakerült a ferences barátok tulajdonába. A kolostor épületének egy részében 2005-ben került kialakításra a szellemi és testi fogyatékosoknak menedéket adó “védett munkahely”, amely közel 20 fiatal rehabilitációját végzi a ferencesek lelki segítségével. A kolostor falán négy emléktábla látható. A külső falon Bercsényiét még 1906-ban avatták, 1991-ben helyeztek el emléktáblát Széchényi György érseknek a városalapítás emlékére. A harmadik emléktáblát az 1950-1951-ben itt fogva tartott papok és szerzetesek emlékének szentelték. A kolostor belső udvarán 2004-ben állítottak emléktáblát P. Bartalos Lajos Engelbert ferences szerzetesnek, Újvár szeretett lelkiatyjának. Az emléktábla annak a tatárszentgyörgyi közösségnek a jóvoltából készült el, ahol P. Engelbert Újvárból távozása után szolgált.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS47.986996, 18.162192
Pontos helyszín, címFerencesek tere 1. - Nám. Františkánov 1.
Készítés időpontja1631
Készíttető neveferences rend
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység
FeliratPAX INTRANTIBUS (Békesség a betérőnek) / PAX ET BONUM (Áldás és békesség)
Gondozását felügyeliferences rend
Forrásinformációkhttp://www.ujvariferencesek.eoldal.hu/cikkek/tortenet.html
Rövid URL
ID17095
Módosítás dátuma2017. június 16.
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (3)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (4)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (5)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (9)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (10)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (12)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (13)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (14)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (15)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (16)
ersekujvar-ferences-templom-kolostor (17)

Hibát talált?

Üzenőfal