Templomkerti vagy Czibula-kereszt

A mai falu központjában, a Csábi-patak és a Keszihóci-patak összefolyásának közelében már a templomépítés előtt is állt a feszület, amely ma is látható. A Templomkerti vagy Czibula-kereszt dedikációja így szól: “Isten dicsőségére/ Czibula György/ álíttá/1871.” Az állíttató később alapítványt is tett az emlék fenntartása céljából. Az 1912-es Canonica visitatio jegyzi Czibula György 1875-ös keresztalapítványát.
A szürkés kőkereszt legömbölyített szárai csipkézett díszítéssel végződnek. A háromlépcsős kereszt felső szárán INRI felirat olvasható, alatta pedig egy szép fehéres öntöttvas korpuszt látni barna ágyéktakaróval. Egyes visszaemlékezések szerint már 1871 előtt is állt itt egy fakereszt.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címAz apátújfalusi templom kertjében áll.
Készíttető neveCzibula György
FeliratIsten dicsőségére / CZIBULA György / álíttá / 1871.
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban –Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 98. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.