Az apátújfalusi öreg temető

Siket József (1904) egykori adatközlőm a község temetőjével, temetőivel kapcsolatban az alábbiakat mondta el: “A temetőt majdnem a legmagasabb hegy alá tették, mer szeginység vót, szeginy vót a falu, köllött lent a hely másra. Rás-hegynek, Nemesódalnak, Temetőoldalnak is mondták azt a részt. A halottnak kelet felé kellett néznyi, nem a falu felé. Egyik részen katolikusok, másikon evangélikusok vótak. Abba’ az időbe’ még Szlovákgyarmatról is ide hozták a halottakat. Régen kit hova tettek, nem számított….”

Siket István (1910) adatközlőtől tudjuk, hogy az 1920-as években még temettek “kivőre az Öregtemetőbe is. Akinek rokonnya vót ott, azt oda temették. A családok egy helyre, egymás mellé temetkeztek.”

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
GPS48.116370, 19.282386
Pontos helyszín, címA Bátorfalu felé vezető főúton a községháza után az első jobb oldali mellékutca végén található.
Gondozását felügyelia község
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban –Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 88. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.