Petrovics-kereszt

Petrovics-kereszt

A főút egyik kanyarulatában áll a Petrovics-kereszt, vagy Ilo-kereszt. A jellegtelenebb műkő keresztet az azonos nevű család állíttatta másfél évtizede. A dedikáción ezt olvasható: “Imádunk és áldunk téged 1993” (2014-es adat). Valószínűleg régebben is állhatott itt szakrális kisemlék, s talán erre utalhat a tovább hagyományozódott Ilo-féle megnevezés. Az Ilo ugyanis Péter családnév utóneve, s a Visitatiok jegyeznek egy Péter József által 1909-ben tett keresztalapítványt.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címA főút egyik kanyarulatában áll.
Készítés időpontja1993 (2015)
Készíttető neveIlo család
FeliratIMÁDUNK ÉS / ÁLDUNK TÉGED / 2015.
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban – Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 98. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Petrovics-kereszt
Petrovics-kereszt