Az apátújfalusi parókia

Apátújfalu  vallásos élete az 1920-as évek közepén, a templomépítés után még nagyobb lendületet vett. Mint Pintér Zoltán, a falu egykori papja írta: “A két szegény település, Apáti és Újfalu lakói zömmel katolikusok voltak hajdan is, ám templom egyik helyen sem állt. A hívek így még Trianon után is Leszenyére jártak istentiszteletekre.” 2007-ig Lukanénye filiája volt, majd 2007. július elsejétől a Pozsony-Nagyszombati Egyházmegye önálló plébániát alapított itt abban az épületben, melyet Szimon Anna tanítónő hagyott az egyházra.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címA parókia épülete ma közvetlenül az apátújfalusi templom mellett áll.
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban –Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 84. * Varga Emese, Ipolynyék