Nepomuki Szent János-szobor a temetőben

Ritka település az, ahol egy szoborból több is állt. Apátújfaluban valószínűleg azért lehetett két Nepomuki Szent János-szobor, mert eredetileg is két településből állt a falu. A temetőbeli Szent János-szobor, amely most a hullaházhoz épített kis barlangban látható, eredetileg más részén volt a településnek. A mai kultúrház helyén állt egykor a régi tűzoltóház, s e mellett volt a szobor is. Amikor ezt elbontották, a szobrot is eltávolították. Hosszú ideig egy raktárban porosodott, mígnem felújították, s kivitték a temetőbe. Molnárné Rimóczi Jolán (1935) szerint ez a régebbi szobor, amely “a fecskendőház ódalába vót”, s már édesanyja lánykorában (sz. 1909) is állt, egy ideig ő “gyámolította”, azaz gondozta a szobrot. A színezett kőből készült mű megformálása, a szent kezében lévő feszület kiképzése szerint is régebbinek látszik, mint a templom melletti alkotás.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címAz apátújfalusi köztemetőben, a bejárathoz közel található.
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban – Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 100. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.