A volt Gyürky-kúria és a magtár

A hajdani romos Gyürky-kúriát néhány éve elrombolták Apátúfjaluban. Egyes helyeken barokk kastélyként emlegetik, valójában azonban egy kétszárnyas, földszintes kúria volt, középen oszloptornácos timpanonnal. Utoljára a Schusdek család lakta. Vele szemben, az út másik felén állt a második világháború előtt a Schusdek-major. Mára az itteni hosszú cselédházak is eltűntek már. Áll még az uradalom egyik nagy emeletes magtára, kőkeretes ablakaival, ajtóival, szellőzőnyílásaival. A régi gazdasági épületek szép példája ez.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címA falu észak-nyugati részén volt található.
Készíttető neveGyürky család
Készítés céljának ismert okalakóház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban – Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 102. * Varga Emese, Ipolynyék