Jézus Szíve tiszteletére szentelt római katolikus temploma

Isten itteni házának építéséhez csak 1923-ban fogtak hozzá Haller Kálmán lukanényei esperesplébános kezdeményezésére. A hívek addig a szomszédos Leszenye Kisasszony-templomát látogatták.
Az 1923. április 29-i jegyzőkönyvben ismét olvashatjuk a telekadományozásról: “Körjegyző előadja, hogy a lakosság 15-20 lélek kivételével mind római kath. vallású, a miután a hitfelekezet azonos a politikai községgel, s miután a községben templom nincs, s ennek építése lelki szükséglet; ennél fogva ajánlja, hogy a község mint jogtestület nevén álló 7. sz. Telekkönyvben 573/b számú ingatlanból 400 négyszögölnyi terület a római kath. hitközségnek templomépítés céljára adományozza.“
Az építéshez szükséges pénzt a nép adta össze… A követ a csábi bányákban fejtették, s a zellői kőművesek faragták helyben. A tetőszerkezet Schmidl (Schmidt) József helybeli asztalos munkája…(ő) készítette a szószéket is (Siket István, 1910.) Az 1940-es visitatioban az áll, hogy a templom 1925-re készült el, építtetői a “fidelibus loci”, vagyis a helybeli hívek. A templomban 300 ember fér el. Két harangja van, egy 90 és egy 30 kilogrammos.
A Jézus Szíve tiszteletére szentelt templom hajója téglalap alakú és sima mennyezetű. Sokszögzáródású szentélyének mennyezete ugyanilyen, melyen egy nagyméretű freskó látható. J. Drapka festőművész alkotása 1965-ben készült el, s a Szentháromságot ábrázolja. …
Az oltár felett áll a nagyméretű Jézus Szíve-szobor, amely a felszentelés óta eredeti helyén van. Jézus fehér ruhában, belülről zöldes bíborpalástban van, bal kezét szíve felett tartja….
A templom tornya eredetileg csak fából készült. A mai karcsú torony újabb kori építmény, 1948-ban emelték, s egy része beépült a hajóba. A téglalap alakú torony négy sarkát fasávok díszítik, s mindegyik égtáj felé egy-egy rácsozott ablak néz. A torony hegyes csúcsívben végződik, rajta egy gömbre helyezett kereszttel. A toronyban három harang lakik. A nagyharangot 1980-ban öntették a hívek. A hagyomány szerint a templom kisharangját valamikor még a nagy árvíz hozta ide a Csábi-patakon (Zöllei János, 1938.) amikor a mai tornyot hozzáépítették a templomhoz, a kórust is nagyobbították. 1978-ban a templomot kívülről teljesen felújították. Ebben nagy érdeme volt Horváth István templomatyának és Siket Károly harangozónak. Nemrégiben a templom új orgonát is kapott.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
GPS48.114403, 19.276001
Pontos helyszín, címApátfalu katolikus temploma a falun áthaladó országos utak keresztezésénél, a Nagyhíd közelében áll. Ott, ahol a Keszihóci- és a Csábi-patak összefolyik, s “Nagy-patak”-ként folyik tovább a templom mellett.
Készíttető nevehelybeli hívek
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban – Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 95-97. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.