Az apátújfalusi új temető

Siket József adatközlő (1904). “… Egymás mellé is temetkeztek a családtagok. Ez nem a felső részbe’, hanem mán’ az alsóba ment így. Most mán a harmadik részt is megkezdték.”

A sírjelek legtöbbje kő (homokkő, műkő, fekete vagy fehér márvány, gránit), s akad néhány vaskorpuszos fakereszt is. Vannak magányos vagy dupla sírjelek, amelyek különböző alakzatúak lehetnek. Valamennyiükön azonban ott a kereszt vagy a korpuszos feszület. A kereszt alakú sírjelek legtöbbje egyenes szárvégű, ám a régebbiek közt sok a háromkaréjos vagy a kihegyezett szárvégű. Több sírjelen az elhunyt fényképe is látható. Néhányat kiegészít egy-egy alakzat is, például galamb vagy angyal.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
GPS48.116664, 19.281760
Pontos helyszín, címA Bátorfalu felé vezető főúton a községháza után az első jobb oldali mellékutca végén található.
Gondozását felügyelia község
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban –Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 87-89. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016