Alaska-kereszt

Alaska-kereszt

A buzgóbb és tehetősebb hívek saját telkükön, földjükön is állítottak keresztet. Csodálatos öntöttvas kereszt látható az Alaska-kertben, melyet valamikor (feltételezhetően a két világháború közti időben) Hegedűs Zsigmond állíttatott, ugyanis eredetileg övé volt a telek. A keresztszárat egy angyal tartja.
Az alsó keresztszár tulajdonképpen egy virágmotívumból készült alkotás. Mesteri munka a kereszt felső része is, melyen egy öntöttvas korpusz látható.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címAz Alaska-kertben, a 120. h.sz. előtt áll.
Készítés időpontjafeltételezhetően a két világháború közti időben
Készíttető neveHegedűs Zsigmond
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban – Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 98. - Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Alaska-kereszt
Alaska-kereszt