Ádám család portája

Ádám család portája

A faluban megtaláljuk még a népi építészet szép emlékét, a nyeregtetős, a sátortetős, a kontyfedeles és a deszkaoromzatos házakat az oszlopos tornáccal, a tipikus padlásfeljárókkal. Közülük néhányat jó érzékkel felújítottak. … A házak legtöbbje régen nem két- és háromosztatú volt; építési anyaguk – mint már említettük is – a vályog és a kő. A tetőt kezdetben zsúppal, náddal, zsindellyel, majd cseréppel, palával fedték. A ház berendezéséről is esett már szó az eddigiekben, akárcsak a porták, telkek felépítéséről. … Van hídas, régi fa galambdúc, gémeskút, stb. Külön figyelmet érdemelnének a régi földbe vájt pincék is.

TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
Pontos helyszín, címa 106-os számú ház mellett
Készítés időpontja1930 táján
Készíttető neveÁdám család
Készítés céljának ismert okalakóház
FeliratA M / 1930
Gondozását felügyeliÁdám család
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban –Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 87. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Ádám család portája
Ádám család portája