Karátsony Imre sírja

KARÁTSONY IMRE (Réte, 1928. június 24.  – Pozsony, 1985. április 3.), zenepedagógus, karnagy.
Rétén nevelkedett, iskolai tanulmányait Szencen, Komáromban, Érsekújvárban és Pozsonyban végezte. A hároméves karnagyképzőt a pozsonyi Kerületi Népművelési Intézetben végezte.
1951-ben Bátorkeszire került a magyar tannyelvű alapiskolába. Felső tagozatos tanulókból alapította meg az első éneklő csoportját, amely harmonikakísérettel egyszólamú népdalcsokrokat énekelt. Aktívan 1958-tól foglalkozott karvezetéssel: három kórust vezetett, a kicsinyek kórusát (alsó tagozat), az idősebb tanuló énekkarát (felső tagozat), valamint a felnőttek énekkarát, amelybe az énekelni szerető falubelieket gyűjtötte össze. Az iskola gyermekkórusa szinte megszámlálhatatlan első díjat ért el járási és kerületi énekversenyeken, állandó résztvevője volt a háromévente megrendezett Galántai Kodály Napoknak, melyeknek köszönhetően több kulturális rendezvényen kaptak fellépési lehetőséget. Karátsony Imre rendszeresen készített hangfelvételeket az iskolai kórus és a szólisták betanult dalaiból, melyek évek múltán véletlenül kerültek elő, és lettek modern technikával feldolgozva. Egy alkalommal a Magyar Rádió budapesti zenei szerkesztője is felkereste a kórust, és felvételt készített, amelyet a rádió műsorára is tűzött.
Neve összeforrt a bátorkeszi magyar alapiskolával, ahol 34 évig, haláláig dolgozott. Becsületre, őszinteségre, tiszteletre nevelte diákjait. Szerették nyíltságáért és őszinteségéért, kedves és szerény emberként ismerték országszerte. Nagyon szerette a munkáját, amely nem teher volt számára, hanem olyan szükséglet, amely az emberek javát szolgálja. Mindig önzetlenül tudott másoknak adni, egész életét az iskolának, az ifjú nemzedék nevelésének szentelte.
Alapító- és élete végéig állandó tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarának. Aktívan részt vállalt a Csemadok helyi szervezetének kulturális munkájában, mint énekkarvezető, de a pénztárosi munkát és ő végezte.
Számos kitüntetés és elismerő oklevél tulajdonosa: 1963-ban és 1969-ben a Pedagógusnap alkalmából járási kitüntetést vett át; 1979-ben, addigi munkája elismeréseként pedig megkapta a szlovák kulturális minisztérium A kultúra érdemes dolgozója címet.
2010. június 6-án a bátorkeszi kultúrházban ünnepi megemlékezést tartottak halálának 25. évfordulója alkalmából, melyen fellépett a volt tanítványokból alakult, és ma is aktívan működő Karátsony Imre kórus, melyet olyan egykori szólisták alkotnak, akik különböző énekversenyeken díjakat nyertek, örömet és dicsőséget szerezve ezzel a tanító úrnak és a magyar iskolának.

TelepülésRéte [Reca]
Pontos helyszín, címreformátus temető
Készítés időpontjakb. 1986
FeliratKarátsony Imre / 1928 - 1985 / Béke poraira
Gondozását felügyelia család
ForrásinformációkA bátorkeszi alapiskola 50 éve (szerk. Misurákné Kolář Andrea), Cranium, 2001., / Neszméry István, Réte
rete-karatsony-imre-sirja-3a