Bozsik Péter sírja

Bozsik Péter sírja

Bozsik Péter, Magyarbélen született 1918. június 27-én. Igazi falusi gyerek életét élte 4 fiú testvérével és olyan szülők szeretetében, akiktől az emberi munka megbecsülését és a hit igaz erejét kapta. Alapiskolái elvégzése után a pozsonyi kereskedelmi akadémiát látogatta. Tudását hivatali munkájában kamatoztatta. A 2. világháború Őt is utolérte, hét évre Orosz fogságba került Szibériába.  A szülők aggodalmát (akiknek mind a négy fiú gyermeke a háborúban volt) egy frontról írt levél vigasztalta a visszatérés reményét. Messzi földről hazatérve beiratkozott a tanítóképzőbe, és már tanulmányai alatt a Jókai Magyar AlapiskolaI tanítója lett. 1955 februárjában felkérést kapott a Rétei Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatására, amit elfogadott. Ezt a tisztséget 1979-ig, nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Igazgatósága alatt az iskola létszáma volt mikor elérte a 80 főt is, három tanító oktatásával. Fontos megemlíteni, hogy a szocializmusban mélyen tiltott vallási nevelést példamutatóan kezelte iskolájában, vállalva az ezzel járó viszontagságokat. Tanítványaival a kapcsolatot szeretettel ápolta, és nagy odafigyeléssel követte sorsuk, tanulmányaik alakulását. Az iskola sikereiről több szlovákiai magyar sajtó is elismerően írt. (Kis iskola nagy eredményekkel, Új Szó; Utolsó csengetés, HÉT). Falunk nemcsak hivatása beteljesülését jelentette, hanem második otthona is lett. Itt ismerkedett meg feleségével Bozsikné Poór Eszterrel, akivel példamutató házasságban éltek, és nevelték két leánygyermeküket. Sosem szakadt el szülőfalujától, de legalább olyan szeretettel viseltetett Rétéhez, mint egy ajándékba kapott lehetőséghez, amit nagyon meg kell becsülni és tisztelni. Ennek érdekében mindent megtett a faluért, és az ott élő magyar szülőkért, gyerekekért, közösségért. Mindezt tette nemzetiségre, vallásra és származásra való tekintet nélkül. Évekig a falu nemzeti bizottságának titkára volt, s ebből adódó feladatait majdnem hogy magánügyként kezelte, és oldotta meg a tanácsára, segítségére rászorult emberek gondjait. Szorosan együttműködött a Csemadok alapszervezetével. Nyugdíjas éveit ugyan már özvegyen élte, de családja szeretete, és a falu tisztelete iránta a nehézségeken átsegítette. 1998. szeptember 22-én csendesen távozott a földi életből a tanító BÁCSI, aki sosem szerette, ha tanító- vagy igazgató ÚRNAK szólították.

(A család emlékezése.)

“1955 február 1-től az iskola igazgatója Bozsik Péter lett, aki a pedagógusi munkáján kívül nagy gondot fordított arra is, hogy színesebbé tegye az iskola életét. Ehhez a tanévhez fűződik az első olyan esemény, ami nagy érdeklődést váltott ki nemcsak a diákok, hanem a szülők körében is – a helyi kultúrházban bemutatásra került a Hamupipőke c. mesejáték.”

(Metzner Valéria: Én iskolám, köszönöm neked, A magyar oktatás 50 éve Rétén, 2000)

TelepülésRéte [Reca]
Pontos helyszín, címKatolikus temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratDrága jó szüleink emlékére/ Bozsikné Poór Eszter / élt 53 évet / Bozsik Péter ny. ig. tanító / élt 80 évet / Adj uram örök nyugodalmat nekik!
Gondozását felügyelia család
ForrásinformációkMetzner Valéria: Én iskolám, köszönöm neked, A magyar oktatás 50 éve Rétén, 2000 / a családtól kapott életút
Bozsik Péter sírja